news-details

Enflasyonda sınırlı yükseliş bekleniyor

TÜİK Şubat ayı enflasyon rakamını saat 10.00’da açıklayacak. Ortalama piyasa beklentisi söz konusu dönemde TÜFE’nin %0,7 oranında artış göstereceği yönünde. Beklentiye paralel bir rakam oluşması durumunda 12 aylık enflasyon %12,15’ten %12,72 seviyesine yükselecek. Tahmin aralığının geniş olması ise özellikle gıda fiyatlarının belirleyici unsur olarak çalışabileceğine işaret ediyor. Tarihsel ortalamalar ile geçen yıl gerçekleşen rakamları kıyasladığımızda ise enflasyonun yılın geri kalanında yatay/aşağı yönlü bir eğilim sergileme potansiyelini çok daha yüksek buluyoruz. Özellikle yaz aylarında güçlü baz etkisinin devreye girmesiyle enflasyonun yönünü aşağı çevirmesini ve TL’de daha fazla değer kayıpları görülmez ise yıl sonunda %10’a yakın bir yakın bir değer almasını bekliyoruz.

BEKLENTİLERİMİZ Borsa İstanbul kayıplarını telafi etmeye çalışıyor. Fed başta olmak üzere önde gelen merkez bankalarının korona virüsü nedeniyle risk altında olan küresel ekonomiyi desteklemek için faiz indirimlerine gideceğine dair beklentiler küresel borsaların geçtiğimiz haftaki sert değer kayıplarının ardından yeni haftaya güçlü bir başlangıç yapmasını sağladı. ABD borsalarının son 11 yılın en yüksek kapanışlarını yapmasının ardından iyimserliğin bu sabah Asya piyasalarında devam ettiğini görüyoruz. Kurdaki geri çekilme ile birlikte değerlendirdiğimizde açılış itibariyle Borsa İstanbul’un da pozitif bir zeminde hareket etmesini bekliyoruz. Teknik açıdan bakıldığında ise özellikle 110 bin seviyesinin aşılması kısa vadeli görünümün iyileşmesine katkı sağlayacaktır.

EUR/USD faiz indirimi beklentileri ile destek buluyor. Korona virüsünden önce Fed’in yılın ilk yarısında faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmezken ikinci yarıda ise sadece bir faiz indirimi fiyatlanıyordu. Ancak virüsün ekonomiyi tehdit etmeye başlaması ile Fed’in 18 Mart’taki toplantısında faiz oranlarında indirime gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yılın devamında Fed’in faiz indirimlerinin 100 baz puanı aşabileceği tahmin edilirken bu durum paritedeki kısa vadeli görünümü belirgin şekilde değiştiriyor. Öyle ki, 200 günlük hareketli ortalamasını (1,1100) aşan paritede teknik açıdan 1,1200’ye kadar önemli bir direnç görmüyoruz. Paritenin önemli bir direnç de olan 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinde ne derece güçlü tutunabileceği ise kısa vadeli performans açısından gösterge olacaktır. TL’de değer kazanımları sınırlı kalıyor. Geride bıraktığımız haftada dolar karşısında en zayıf performans gösteren gelişmekte olan ülke para birimlerinden bir olan TL yeni haftaya ise dolardaki küresel değer kaybına paralel olarak 6,25’in altında daha ılımlı bir zeminde başladı. Özellikle Fed’in iki hafta sonraki toplantısında faiz indirimine gideceğine dair beklentilerin çok güçlü olması yeni güne başlarken de TL’nin kayıplarını telafi etmesini sağlıyor. Teknik açıdan 6,20’nin altındaki rakamların TL lehine hareket alanını genişleteceğini düşünüyoruz. 6,16’yı ise TL açısından ilk önemli direnç noktası olarak görüyoruz.

TL’de değer kazanımları sınırlı kalıyor. Geride bıraktığımız haftada dolar karşısında en zayıf performans gösteren gelişmekte olan ülke para birimlerinden bir olan TL yeni haftaya ise dolardaki küresel değer kaybına paralel olarak 6,25’in altında daha ılımlı bir zeminde başladı. Özellikle Fed’in iki hafta sonraki toplantısında faiz indirimine gideceğine dair beklentilerin çok güçlü olması yeni güne başlarken de TL’nin kayıplarını telafi etmesini sağlıyor. Teknik açıdan 6,20’nin altındaki rakamların TL lehine hareket alanını genişleteceğini düşünüyoruz. 6,16’yı ise TL açısından ilk önemli direnç noktası olarak görüyoruz.

Tahvil faizleri enflasyon rakamını bekliyor. Küresel risk iştahındaki toparlanma geçtiğimiz hafta sert şekilde yükselen tahvil faizlerinin yeni haftaya 25 baz puanın üzerinde geri çekilerek başlamasını sağladı. Küresel risk iştahının pozitif olması ve TL’deki değer kazanımı getiri eğrisinin bugün de aşağı yönlü hareket edebileceğini gösteriyor. TCMB’nin önümüzdeki dönemde veri odaklı bir patikada hareket etmesi beklendiği için bugün açıklanacak enflasyon rakamının da özellikle beklentilerden sapması durumunda faizlerde hareketlilik yaratabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu noktada enflasyonun TCMB’nin çizdiği patika doğrultusunda hareket etmesi faiz indirimi sürecinde olan TCMB’nin de elini kolaylaştıracaktır. Ons altın 1600 doların üzerinde tutunmaya çalışıyor. Son dönemdeki hızlı değer kazanımlarının ardından kâr satışlarına maruz kalan ons altın satış baskısının devam etmesiyle 1600 doların aşağısını test etmeye başladı. Teknik açıdan son derece önemli olan bu noktanın üzerinde kalınması kısa vadede yeniden 1620 dolara doğru bir eğilim oluşması için potansiyel yaratabilir. Böyle bir senaryoda, Fed başta olmak üzere merkez bankalarının faiz indirimi sürecine girmesi ve dolar üzerinde oluşabilecek baskı da altını kısa vadede yeniden cazip bir yatırım aracı olarak öne çıkartabilir. 1600 doların üzerinde kalınamaması durumunda ise sırasıyla 1590 ve 1575 seviyelerini izleyeceğiz.
Kaynak:ÜNLÜ Menkul Değerler A.Ş
Hibya Haber Ajansı