news-details

Gözler Davos’ta

Dünya büyümesi ile ilgili veriler sunan IMF, Davos zirvesi başlarken son güncellemesini açıkladı. Buna göre 2019 büyümesini bir tık daha düşürerek % 2.9 olarak açıkladı. Bu rakam, son 10 yılın en düşük büyüme rakamı demektir. Bu büyüme aslında birçok ülkede yavaşlama demektir. Ancak bu “dibi görüş yılı”, borsaların rekorlar kırdığı bir yıl olarak kayda geçti. 2019'da Dünya Borsa Endeksi % 25.2 yükseldi. IMF 2020 beklentisini de 0.1 oranda bir tık düşürerek % 3.3'e çekti. Ama büyüyecek işte! IMF'in bakışını detaylı olarak yarın inceleyeceğiz.

Bugün başlayacak Davos Dünya Ekonomik Forumunda Trump açılış oturumunda konuşacak. Programda Trump'ın Irak, Pakistan, İsviçre, AB liderleri ile görüşmesi görülüyor.

Merkez Bankası’nın olağanüstü genel kurulunda 2019 dönem kârından avans olarak 35.2 milyar TL, 2018 kârından ayrılan ihtiyat akçesinden ise 5.3 milyar TL’nin avans olarak dağıtılacağı belirtildi. Böylece toplam dağıtılacak temettü 40.5 milyar TL olarak ortaya çıktı.

Dün açıklama yapan Bakan Albayrak, "Dış politik risklerden minimum etkilenecek bir finansal mimari kurduk.2020 tek haneli enflasyonu gördüğümüz yıl olacak. Kredilerdeki artışın 2020’de enflasyonun üzerinde baskı oluşturmasını beklemiyoruz, hafta hafta orayı izliyoruz." dedi.

Merkezi yönetim brüt borç stoku, 2019 yılını 1.33 trilyon TL karşılığı tamamladı. Borcun 668 milyarı TL, 660 milyar TL karşılığı döviz/altın olduğu görüldü. Yani, yarı yarıya dağılım ile yıl tamamlandı.

Kaynak: Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı