news-details

Piyasalarda petrol şoku

Piyasa Gündemi

Kovid-19 salgını, Avrupa ve Amerika’da yayılmaya ve can kaybına neden olmaya devam ederken, salgına ve küresel ekonomiye yönelik endişeler gündemdeki yerini koruyor. OPEC ve Rusya arasında arz kısıntısı konusunda anlaşmaya varılmazken, Suudi Arabistan’dan üretimi artıracaklarına ilişkin açıklama petrol fiyatlarında %30'ları bulan düşüşlere neden oluyor. Petrol fiyatlarında tarihi düşüşler yaşanırken, küresel risk iştahının önemli ölçüde zayıfladığı ve volatilitenin artış kaydettiği görülüyor.

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler    
     
•    10:00 Almanya – Sanayi Üretimi Önem: Orta

BIST-100 Güne Başlangıç

Salgının yayılmasının önüne geçilemezken, küresel ekonomiye ilişkin endişeler cuma günü hisse piyasalarını baskılayan bir gelişme oldu. BIST-100 cuma gününü %1,98’lik düşüşle 109.601 puandan tamamladı. Yeni haftada petrol fiyatları çöküş yaşarken, küresel çapta riskli varlıklarda sert satışlar etkili oluyor. ABD borsaları cuma gününü %1'leri aşan düşüşlerle tamamlarken, bu sabah ABD vadelileri %5'lere yaklaşan satıcılı bir seyir izliyor. Asya piyasalarında %4’leri bulan sert satışlar hâkim. Avrupa borsalarının güne sert satıcılı bir açılışla başlamaları bekleniyor. Cuma günü endeks kapanışında 6,08 – 6,09 aralığında bulunan Dolar/TL, 08:40 itibariyle 6,16'lı seviyelerden işlem görmekte. BIST- 100 Endeksi’nin güne boşluk bırakarak sert satıcılı bir açılışla başlamasını bekliyoruz.

BIST-100 Strateji

OPEC+ toplantısında petrol arzında kısıntıda anlaşılamaması küresel ölçüde yeni bir türbülansa neden oldu. Petrol fiyatlarında %30’u aşan düşüşler yaşanması küresel ölçüde hisse senetleri piyasalarında da sert kayıplara neden oluyor. BIST 100’ün de bu bağlamda güne sert satışlarken başlaması olası görünüyor. Bugün 106 bin ilk referans noktamız olacak. Bu seviyenin altına sarkılacak olursa devamında buranın altında kalındığı sürece endeksteki tepki denemelerine temkinli yaklaşmak gerekecektir. 106 bin altında 102.500 ve 100.800 önemli destekle konumunda olacaktır. Yukarıda ise referans olarak izleyeceğimiz 106 bin ve bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanırsa 108.000-108.750 aralığı güçlü direnç olarak izlenebilir. 

Kaynak:Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı