news-details

Norveç'te corona vürüsü kontrol altına alındı

Oslo, 6 Nisan (HİBYA) – Norveç Sağlık Bakanı Bent Hoie bügün düzenlediği basın toplantısında corona salgının kontrol altına alındığını söyledi.

Bent Hoie basın toplantısında bugün her coronadan enfekte olmuş kişinin, virüsü 0,7 kişiye bulaştırdığını söyleyip ''Yani virüs kontrolümüz altında'' diye konuştu.

Bent Hoie ''Sıkı tedbirler uygulanmaya başlanmadan önce, her bir enfekte olmuş kişi, 2.5 kişiye virüsü bulaştırıyordu.Bu gelişme devam etseydi, Norveç'te de Avrupa'nın başka yerlerindekiyle aynı gelişmeyi görürdük.'' diye konuştu.

Hesaplamaların doğru çıkması durumunda Norveç'teki korona salgınının artmayacağı ve getirilen önlemler devam ederse hastanelerde tedavi görenlerin sayısının azalacağı belirtildi.

Norveç Halk Sağlığı Direktörü Elnas Stoltenberg de sağlık bakanının açıklamalarını yorumlarken hesaplamalara ve enfekte sayısına ilişkin belirsizlikler olduğunun altını çizdi.

Stoltenberg ''Ancak olumlu bir gelişme olduğunun ve bunun modellerde görüldüğünün farkındayız.'' diyerek yoğun bakım için hastaneye yatışların ve hastaların sayısında net bir düzleşme gösteren iki grafiğe işaret etti.

Enfeksiyon oranı 0.7'de kalırsa, sağlık yetkilileri yoğun bakım ünitelerinde yatan hasta sayısının yakında zirveye ulaşmasını umuyor.

Halk Sağlığı Direktörü çalıştıkları modelin iyi olduğuna çnandıklarını, ancak corona gelişimini söyleyebilecek kesin bir modelin olmadığının altını çizerken, Sağlık Bakanı da bu değerlendirmeyi ''Rakamlar ayrıca, tekrar kontrolünü kaybetmenin an meselesi olduğunu gösteriyor'' diyerek tamamladı.


Hibya Haber Ajansı