news-details

AB: Avrupa İtalya'ya içten bir özür borçlu

Dış Haberler, 16 Nisan (HİBYA) – Avrupa Komisyonu Başkanı, Avrupa koronavirüsün sonuçlarıyla acı çekerken, İtalya'nın yanında bulunmadığı için “içten bir özür” borçlu olduğunu söyledi.

Avrupa parlamentosunda konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, siyasi dürüstlük de dahil olmak üzere salgının üstesinden gelmek için hakikatin gerekli olduğunu söyledi.

Ursula von der Leyen, ''En başında İtalya yardım eline gereksinim duyduğunda, bir çoğu orada yoktu. Ve evet bunun için Avrupa'nın bir bütün olarak yürekten bir özür sunması gerekmektedir.'' diye konuştu.

Avrupa'nın ''dayanışma için atan bir kalp'' olduğunu ileri süren Ursula von der Leyen, Almanya'nın İspanya'ya solunum cihazı göndermesini, Çek Cumhuriyeti'nin Fransız koronavirüs hastalarına hastanelerini açma kararını ve Polonyalı sağlık görevlileri ve Roman doktorların İtalya'da hastanelerde çalışmalarını örnek olarak sundu.

Komisyon Başkanı konuşmasında üye devletleri pandeminin başında ''sadece bana'' tavırları nedeniyle adeta azarladı.

Krizin başlangıcında, Fransa ve Almanya hayati tıbbi ekipmanlara ihracat yasakları getirirken, hiçbir Avrupa ülkesi başlangıçta İtalya’nın AB’nin acil durum mekanizması aracılığıyla yardım çağrısına yanıt vermemişti.


Hibya Haber Ajansı