news-details

Mali ve parasal teşviklerin sürebileceğine yönelik beklentiler gündemde

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Mali ve parasal teşviklerin sürebileceğine yönelik beklentilerle dün de risk iştahında toparlanma devam etti ve ABD borsaları günü %6 civarında değer kazancıyla kapattılar. ABD'de işsizlik maaş başvurularının 3,3 milyon ile rekor kırması ve otoritelerden gelen açıklamalar teşviklerin artabileceğine işaret etti. Söz konusu teşvik beklentileri piyasaları desteklese de, salgının halen kontrol edilememesi hisse piyasalarında dibin görülüp görülmediğine yönelik soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Şimdilik, en azından, borsa endekslerindeki sert satış ihtimali bir miktar azalmış gözüküyor. Bu kapsamda da, bu sabah ABD vadelilerinde görülen %1,0 - %1,5 aralığındaki satıcılı görüntüye karşın, TL'deki yatay hareketin de desteğiyle BIST100 endeksi güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Bu arada, Dolar endeksinin (DXY) psikolojik 100 seviyesinin altına kayması destekleyici bir faktör olmaya devam edebilir. Özetle, yurtdışı piyasalarda tekrar sert satışlar gözlenmedikçe, BIST100 endeksinde tepki yükselişleri sürebilir.
 
  
 

MAKROEKONOMİ

Wall Street, koronavirüsle mücadele kapsamında hazırlanan 2,2 trilyon dolarlık teşvik paketinin etkisiyle dün %6 civarında sert yükselirken, ralli ardından ABD vadelileri bugün ekside, Asya borsaları ise teşviklerin devam edeceği beklentisiyle toparlanma eğilimini sürdürüyor. Paket dün Senato'dan geçmesinin ardından, bugün Temsilciler Meclisi'nde oylanacak. Ardından Trump'ın imzalaması bekleniyor. ABD, Kovid-19 salgınında 82 bin 179 vaka sayısı ile Çin ve İtalya'yı geride bırakarak dünyada ilk sıraya yükseldi. Çin ise, yabancıların ülkeye girişini cumartesiden itibaren yasaklayacak. Öncü datalardan sonra reel datalarda virüsün yansımasını görmeye başladık. Önemli ihracat ve finans merkezi olan Singapur ilk çeyrekte, bir önceki yılın aynı dönemine göre -%2,2 oranında ve bir önceki çeyreğe göre -%10,6 oranında daralarak 2009'dan bu yana en kötü daralmayı yaşadı. Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, 1.196 yeni vaka tespit edilmesiyle koronavirüs vaka sayısının toplam 3.629'a ulaştığını ve toplam 75 can kaybının bulunduğunu belirtti.

ABD'de işsizlik maaş başvuruları, koronavirüs salgını nedeniyle toplu işten çıkarmalarla birlikte geçen hafta 3,28 milyona yükselerek rekor kırdı. Fed Başkanı Powell, Fed'in ekonomiye destek için agresif bir şekilde çalışacağını ve bunu yaparken cephanesinin tükenmeyeceğini söyledi. Powell, insanların kendi sağlıklarını korumak için gönüllü olarak normal yaşamdan çekildiklerini işaret ederek, "Ekonomik faaliyetin yılın ikinci çeyreğinde muhtemelen kaydadeğer bir şekilde azalacağını biliyoruz" dedi. G-20 ülkelerinin liderleri, küresel ekonomiye 5 triyon doların üzerinde para enjekte ettiklerini belirterek, koronavirüs salgınını ve onun etkilerini yenmek için "ne gerekiyorsa" yapacakları taahhüdünde bulundular. TCMB Başkanı Murat Uysal, "Salgının küresel ekonomiye ve Türkiye ekonomisine etkilerini yakından takip ediyoruz" dedi.

Bugün TSİ 15.30'da ABD'de şubat ayına ilişkin kişisel gelirler ve harcamalar ve Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Deflatör takip edilecek. TSİ 17'de ABD'de mart ayı Michigan Üniversitesi Güven Endeksi izlenecek.

Yurtiçi tarafta, bugün TSİ 10'da mart ayına ilişkin Ekonomik Güven Endeksi verisi takip edilecek. Reel kesim güven endeksi, tüketici güveni ve sektörel güven endekslerinin bir bileşimi olan ve ekonominin durumu hakkında bilgi veren ekonomik güven endeksi açıklanacak. Endeks, geçen ay 97,5 seviyesine yükselerek son 21 ayın en yükseğine ulaşmış ve artan ekonomik aktiviteyi teyit etmişti. Ancak salgın belirsizliği nedeniyle endeksin bileşenlerinden tüketici güveni ve inşaat güveni haricinde mart ayında düşüş görmekteyiz. Dolayısıyla endeksin aşağı yönlü bir hareket sergilemesi beklenmekte.

Yurtiçi yerleşiklerin DTH'ları, 20 Mart haftasında 2,5 milyar USD azalış sergiledi. Gerçek kişilerin DTH'larında 2,47 milyar USD'lik azalış gerçekleşirken, tüzel kişilerin DTH'larında ise 13 milyon USD tutarında çok sınırlı azalış gözlendi. Altın mevduatlarında ise önceki haftaki 2,1 milyar USD'lik büyük tutarlı artışın ardından, 300 milyon USD'lik daha sınırlı artış görüldü.
 
Merkez Bankası'nın toplam döviz rezervleri, yabancı para zorunlu karşılık oranındaki azalışın etkisiyle haftalık bazda 10,7 milyar USD azalarak 93,4 milyar USD seviyesine geriledi. "Koronavirüsün Olası Ekonomik ve Finansal Etkilerine Karşı Alınan Tedbirlere İlişkin Basın Duyurusu" 5.maddede reel kredi büyümesi şartını yerine getiren bankalar için YP zorunlu karşılıkta her vade diliminde 500 baz puan indirim olacağı belirtilmişti. Böylece geçen hafta ZK'daki azalma yaklaşık 7,1 milyar USD oldu, bu da toplam rezervin ve alt kümesi olan brüt rezervin azalmasına sebep oldu. TCMB'nin yine aynı metinde ilerleyen dönemlerde swap piyasasında USD işlemlerin yanısıra EUR ve altın cinsinden işlemlere de imkan tanıması ile rezerv miktarında ılımlı bir artış beklenebilir.
                 
ŞİRKET HABERLERİ 

Karsan (KARSN, Nötr): Bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde, çalışan sağlığını tehlikeye atmamak ve bu süreci en az zararla atlatma çabalarımız doğrultusunda, gerek tedarikçilerimizin ve müşterilerimizin salgın nedeni ile üretim faaliyetlerine ara vermiş olması, gerekse yurt içi ve yurt dışı parça tedariğinde sorun yaşanması ve bu durumun önümüzdeki dönemde de devam edeceği öngörüleri paralelinde, çalışan sağlığını ve istihdamımızı koruyabilmek amacı ile üretime ara verilmesine ve kısa çalışma başvurusunun yapılmasına, ayrıca Şirketimizin tüm lokasyonlarında 01.04.2020 - 10.04.2020 tarihleri arasında tüm faaliyetlere ara verilmesine karar verilmiş olup, gelişmeler oldukça kamuoyu ve yatırımcılarımız ile paylaşılacaktır.

Kordsa (KORDS, Nötr): Covid-19 salgınının etkileri tüm dünya üzerinde kendini gösterirken, salgın ile birlikte değişen tüketici talepleri ve müşteri portföyünde yer alan fabrikaların üretime ara verme kararları neticesinde, önümüzdeki günlerde Türkiye ve Brezilya'daki tesislerinde üretimin çalışma şekli ile ilgili değişiklikler yapılmasına karar verilmiştir. Kordsa Brezilya üretim tesisi, 26 Mart 2020 tarihi itibari ile 2 hafta süreyle 8 Nisan 2020 tarihine kadar üretime ara verecektir. Kordsa Türkiye üretim tesisi ise çalışmaya devam etmekle birlikte, üretimin bazı bölümlerinde, 1 Nisan 2020 tarihi itibari ile 2 hafta boyunca üretim yapılmayacaktır. Bu süre boyunca önceden alınmış siparişlerin sevkiyatına devam edilecektir.

24 Şubat 2020 Tarihli Kordsa Raporumuz için tıklayınız…

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Sabancı Holding 1 TL nominal değerli pay başına net 0,28 TL kar payının peşin ödenmesine karar verdi. Sabancı'dan KAP'a yapılan açıklamaya göre, nakit kar payı ödemelerine 1 Nisan 2020 tarihinde başlanacak.

3 Mart 2020 Tarihli Ssbancı Holding Raporumuz için tıklayınız…

Tekfen Holdding (TKFEN, Nötr): Şirket kar dağıtımının iki eşit taksitte olmak üzere 1. Taksit (brüt 0,576340TL) ödemesinin 27.04.2020 ve ikinci taksit (brüt 0,576340TL) ödemesinin 24.09.2020 tarihlerinde yapılmasına karar verildiğini duyurmuştur.

 24 Şubat 2020 Tarihli Tekfen Raporumuz için tıklayınız..
 
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kovid-19 salgını kaynaklı uçuş iptallerine ilişkin son güncellemeleri bildirdi. New York hattının iptal edildiğini belirten Ekşi, 27 Mart 2020 saat 23.59 (TSİ) itibarıyla 17 Nisan'a kadar sadece sınırlı dış hatta seferlerin devam edeceğini, bu hatlar için güncel durumun THY'nin internet sitesinden takip edilebileceğini ifade etti. Duyuruda, "27 Mart 2020 saat 23.59 (TSİ) itibarıyla Şikago, Washington, Hong Kong, Moskova ve Addis Ababa dışındaki tüm dış hat seferlerimiz 17 Nisan 2020 tarihine kadar durdurulacaktır." ifadesi kullanıldı. Kaynak: AA

12 Mart 2020 Tarihli THY Raporumuz için tıklayınız…
 
Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): 05.12.2019 tarihli özel durum açıklamasına istinaden, Şirketin %100 bağlı ortaklığı Zorlu Doğal Elektrik Üretimi AŞ'nin Denizli ve Aydın illerinde kurulması planlanan Kızıldere IV Jeotermal Elektrik Santrali'nin ön lisansının süresinin 54 aydan 72 aya çıkarılması için EPDK'ya yapılan başvuru kabul edilerek ön lisans tadil edilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ 

Türkiye Varlık Fonu (TVF) ile Çin İhracat ve Kredi Sigortası Kurumu (Sinosure), iki ülke arasındaki ekonomik, ticari ve yatırım iş birliğini artırmak için 5 milyar dolar tutarında mutabakat belgesi imzaladı.

DiĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Akiş GYO (AKSGY, Nötr): Daha önce açıklanan tahsisli sermaye artırımına ilişkin SPK'ya yapılan başvurunun, ülke ve dünya genelinde yaşanan koşullar nedeniyle geri çekilmesine karar verildiği duyurulmuştur.

Erbosan Erciyas Boru (ERBOS, Sınırlı Pozitif): Şirket, 03.03.2020 tarihinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü tarafından çelik hat boruları ihalesine katılmış, yapılan ihale sonucunda toplam 3 kalem üründe en uygun teklifi firma tarafından verilmiştir. Toplam tutarı 5,1mn TL bu ürünlerle ilgili olarak sözleşme imzalanarak şirketten satın alınması ilgili bilgilendirme 26.03.2020 tarihi itibariyle şirkete yapılmıştır.

Kafein Yazılım (KFEIN, Pozitif): Şirket, üçüncü taraf tarafından düzenlenen "Veri Analitiği" ihalesini 13,8mn TL bedel ile kazanmıştır. Proje süresi iki yıl olup, hizmete konu tarafın veri analitiği olgunluk seviyesini yükseltmek üzere yapay zeka ve makine öğrenimi gibi teknolojileri kullanarak iş zekası (BI) analizi yapılmasını ve iş analitiği senaryolarına göre çözümler geliştirmeyi kapsamaktadır.

RTA Labaratuvarları (RTALB): Borsa İstanbul A.Ş. Piyasalarında Uygulanacak Gözetim Tedbirleri Yönergesi'nin 5'inci ve 6'ncı maddeleri çerçevesinde, Tedbir Yönetim Sistemi kapsamında Rta Laboratuvarları (RTALB) payının piyasasında gerçekleşen işlemler nedeniyle RTALB.E payında 27/03/2020 tarihinden itibaren 1 ay süreyle mevcut açığa satış yasağına ilave olarak internetten emir iletilmesinin kısıtlanması, kredili işlem yasağı ve brüt takas önleyici tedbirleri uygulanacaktır.
 
FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,27 seviyesinden %9,26 seviyesine sınırlı geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 91,7 milyar TL ile 69 milyar TL'si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 22,7 milyar TL'si  %8,75'den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, risk iştahındaki toparlanmayla %0,82 seviyelerinde seyrediyor. Artan işsizlik maaş başvurularına karşın teşviklerin değerlendirilmesiyle riskli varlıklarda dün toparlanma gözlendi.

Yurtiçi bono ve tahvil piyasasında hacim ortalamaların altında seyretmeye devam ediyor. 2021 vadeli kağıtlarda anlamlı bir değişim gözlenmezken, en çok hacmin geçtiği Şubat 2026 kağıdında 13 baz puanlık düşüş gözlendi ve kağıdın faizi %12,88 seviyesine gevşedi.

Yurtdışı yerleşik kişiler 20 Mart ile biten haftada hisse senedinde 308  milyon USD satış, DİBS'lerde ise repo işlemleri hariç 718 milyon USD satış yaptılar. Yılbaşından bu yana yabancılar hisse senedinde yaklaşık 1,8 milyar USD satış yaparlarken, DİBS'lerde ise repo hariç  4,1  milyar USD satış gerçekleştirdiler.

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak: Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı