news-details

Corona ile mücadelede ''İsveç Modeli''

Stockholm, 26 Mart (HİBYA) – Tüm Dünya'da ülkeler corona ile mücadelede sokağa çıkma yasağına varan kısıtlamalar getirirken İşveç ''kendi yolunda'' ilerlemeye devam ediyor.

İsveç Televizyonu SVT , tüm dünyadan hem olumlu hem de olumsuz eleştiriler alan ''İsveç Modeli'' ile ilgili dış haberler muhabiri Erika Bjerström'ün bir analiz yazısını yayınladı.

Yazısına ''İsveçliler hakkında uluslararası bağlamda hoş olmayan bir deyim vardır. Bir İsveçli zaman zaman elini uzatıp "İsveç'te bir modelimiz var" der ve İsveç'in bir sorunu nasıl çözdüğünü açıklar. Bu şimdiye kadar hiç bu kadar doğru olmamıştı. İsveç, pandemiye karşı Avrupa ile karşılaştırıldığında kendi yolunda gidiyor.'' diye başlayan Erike Bjerström şöyle devam ediyor:

''İsveç'in corona pandemisi ile mücadele modeli, insanların kendi sorumluluklarını büyük ölçüde yerine getirdikleri ve kendi yaşam tarzlarında önerilen kısıtlamaları uygulamaları üzerine kuruludur. Avrupa'nın geri kalanında ise vatandaşlar artık yasaları ihlal edenler için para cezası ve hapis cezasıyla tehdit ediliyor.

''İsveç zaten 'kalabalıkların' kaç kişi olması gerektiği konusunda dünyanın geri kalanından ayrışıyor. İsveç Hükümeti 500 derken İrlanda Hükümeti bu sayıyı 100, Danimarka 10, Almanya, Polonya ve Britanya Hükümetleri ise 2 olarak belirliyor

''Okullar açık ve sokağa çıkma yasağı yok.
Örneğin Danimarka'nın aksine İsveç ilkokulları kapatmadı. Norveç'in aksine, yazlık evlere giderek kalmak yasak değil.

''Avrupa'nın büyük bölümleri, enfeksiyonun yayılmasını durdurmak için sokağa çıkma yasağını da içeren katı kurallar getirdi. Yunanistan, Fransa, İtalya ve İspanya'da sadece yiyecek satın almak, eczaneye gidebilmek, bir doktora gidebilmek veya köpeğini dolaştırmak için sokağa çıkabiliyor. Bu nedenle İtalya'da yaratıcı köpek sahipleri yasal olarak temiz hava almak isteyenler için köpeklerini saatte 250 SEK (25 Euro) dan kiralıyorlar. Kuralları ihlal eden herkes para cezası ve hatta hapis cezasıyla tehdit ediliyor.

''İsveç'te hala özgürce hareket etmemize, restoranlara, sinemalara ve açık olan spor salonlarına gitmemize izin veriliyor. Ancak bu, ellerini sık sık yıkamak ve soğuk algınlığı semptomlarında kendi iradeleriyle karantinada evde kalmak olarak bilinen uyarıları sıkı sıkıya takip etmeleri üzerine kuruludur. Yaşlı insanlar ve risk gruplarına mensup olanlar kendilerini izole etmeye teşvik ediliyor.

''Sosyal medyada, İsveç'in neden bu yolu seçtiğine dair psikolojik açıklamalar boy gösteriyor: Biz İsveçlilerin otorite sevdalısı olduğumuz ve sosyal mesafeyi korumaktan hoşlandığımız, yorumlardan başlıcaları. Uluslararası ölçekte karşılaştırdığımızda biz yetkililerimize büyük güven duyuyoruz.

''Hafta sonuna kadar, İngiltere ve Hollanda da daha az yasağa, net tavsiyelere dayanan İsveç modelini takip etti.

''Liberal Boris Johnson İngiltere'de büyük baskı altına alındı. Çünkü yönergelerini gönüllülük üzerine ve yasaklara onay vermeme üzerine oturttu. Ancak hafta sonu barlarda, barların kapanacağı duyurusunu bekleyen sarhoş İngilizlerin resimlerini gördükten sonra,barları kapatmak için almak istediği mesajı almış olmalı. Pazartesi günü net mesaj geldi: ''Evde kalmak zorundasınız''

İsveç'te şu ana kadar 2 bin 500 corona vakası tespit edillirken, ölü sayısı da 62' yi buldu


Hibya Haber Ajansı