news-details

Pandemiyle mücadele görüntülendi

Ankara Şehir Hastanesi'nde. COVİD-19 teşhis ve tedavi süreçleri görüntülendi.

(Videolu Haber) Yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelede önemli görev üstlenen Ankara Şehir Hastanesi'nde Covid-19 şüphesiyle gelen hastaların teşhis prosedürü ve tanı alan hastalara uygulanan tedavi süreci kayda alındı.

Pandemiye karşı mücadele veren sağlık çalışanlarının, acil servisten yoğun bakıma kadar çalışmaları görüntülendi.

Sağlık Bakanlığı tarafından çekilen görüntülerde acil servise gelen tüm hastalar termal kameralarla taranıyor. Triyaj alanında Covid şüphesi olan ve olmayan kişiler hemen birbirinden ayrılıyor. Farklı alanlara yönlendiriliyor. Muayene edilen hastaların gerekirse akciğer tomografisi gibi diğer tetkikleri yapılıyor. Biyolojik numune alma kabinlerinde PCR testi için numune alınıyor. Şüpheli olan ve takibi gereken hastalar ile hastaneye yatışı yapılan hastalara, bulaş riskini belirtmek için sarı bileklik takılıyor.

16 bin kişinin çalıştığı Ankara Şehir Hastanesi'nin toplam yatak sayısı 3 bin 811. Hastanede 526'sı erişkin olmak üzere 723 yoğun bakım yatağı bulunuyor.

Ankara Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Op. Dr. Aziz Ahmet Surel, yaptığı açıklamada, Ankara Şehir Hastanesi olarak standartta 723 yoğun bakım bulunduğunu belirterek, ''Bunun 526'sı erişkin hastalar için olan yoğun bakımlar. Şu anda da bunun 224 tanesini, Ortopedi Hastanesi'nde 144, genel hastanemizde de 80 tanesini sadece bu hastalarımıza ayırdık. İhtiyaç oldukça daha da bunu artıracak durumdayız. Yani bizim 700 standart yoğun bakım yatağımız var ama, olağanüstü bir durumda yoğun bakım ihtiyacı olduğunda onu 2 bine çıkaracak kapasiteye de sahibiz.'' dedi.

Surel, 16 bin kişilik aile olduklarını ve burada vatandaşlar için sağlık hizmeti ürettiklerini ifade edrek, şöyle konuştu:

''Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda ocak ayının sonundan itibaren Covid için organize olmaya başladık. Ve normalde negatif basınçlı olmayan bu yoğun bakımlarımızı, Covid hastalığına özel tamamen negatif basınçlı hale getirdik. Burada iki şeyimiz var. Bu hastalarımızı ideal şartlarda tedavi etmek ve tedaviyi yürüten çalışma arkadaşlarımızın en güvenli şartlarda çalışmalarını temin etmek. Tabii onun yanında bakanlığımızın ve DSÖ'nün koyduğu kriterler doğrultusunda her türlü koruyucu ekipmanı da çalışma arkadaşlarımıza, çalıştıkları alana göre sağlıyoruz. Bizim normalde 3 bin 811 yatak kapasitemiz var. Pandemi hastanesi olarak bakanlığımızca ilan edildikten sonra, kampüsümüzü çeşitli alanlara ayırdık. Bu tip bulaşıcı hastalıklarda izolasyon çok önemli. O yüzden bulaşıcı hastalık riski yüksek olan veya bulaşıcı hastalık tanısı olan hastalarımızı ayrı alanlarda tutuyoruz. Bulaşıcı hastalık riski düşük olan veya taşımadığını bildiğimiz hastaları da onlardan ayrı alanlarda tutuyoruz. Böylece birbirlerine bulaşmasının da önüne geçmeye çalışıyoruz. Normalde tıbbi dilde sarı bileklik, sarı renk bulaş riskini ifade eder. Eğer Covid pozitif ise bu hasta veya yüksek riskliyse bulaşıcı hastalık açısından, hemen hastanede bir sarı bileklik takıyoruz triyaj alanında. Yine aynı şekilde Covidli hastayı taşıyacağımız asansör, bu hastayı alacağımız acildeki gözlem alanı, tomografisini çekeceğimiz röntgen bile ayrı. Bunları da yine uluslararası renk olan sarı renk ile işaretledik. Sarı bileklikli hastaların tıbbi hizmetleri bulaş riskini azaltmak için izolasyon alanı olarak belirlenen sarı tabelalı alanlarda görülüyor, bunlar bulaş riski olan hastalar olduğu için. Diğer hastalarımızın tedavileri kampüsümüzün farklı alanlarında güvenli şekilde ve hiç aksamadan devam ediyor.''


Hibya Haber Ajansı