news-details

Mermer Kule’den Sulukule’ye uzanan arkeoloji sohbeti

Ülkemizin zengin arkeolojik potansiyelini sistematikbir şekilde fotoğraflarla belgeleyerek, bu konuda saygın bir başvuru kaynağıoluşturan, Arkeoloji ve Sanat Dergisi Editörü, Arkeolog Nezih Başgelen, İstanbul’unKara Surları – Mermer Kule’den Sulukule’ye isimli semineriyle ZeytinburnuKültür ve Sanat Merkezinde arkeoloji, sanat ve tarih meraklılarıyla buluştu.

Arkeolog Nezih Başgelensahip olduğu zengin görsel arşiv, tarihi belgeler ve güncel fotoğraflarla,tarihin derinliklerinden bugüne kadar uzanmış ve şehir yaşantısının önemli birparçası olmaya devam eden İstanbul surlarının Mermer Kule’den Sulukule’yeuzanan güzergâhını adım adım anlatarak, konuya dair ufuk açıcı bir sunumgerçekleştirdi.

İzleyicilerinde sorularıyla yoğun katılım gösterdiği seminerde Nezih Başgelen ele aldığı konuyu tarihsel gelişim ve dönüşümüperspektifinde; farklı dönemlerde resmedilmiş ve fotoğraflanmış görselleriylebirlikte izah etti. Aynı zamanda tarihi görseller üzerinde Zeytinburnu ileilgili noktalara da işaret eden Başgelen,surların hemen dışında olması ile bu tarihi yapının Zeytinburnu ilçesiylekurduğu kadim bağı somut örneklerle ifade etti.

Surlarıyalnızca fiziksel yapılarıyla ele almayıp, aynı zamanda tarihsel süreç içindemekân olduğu, şahit olduğu vakalar ve sur kulelerinin isimlerinin hikâyeleriylebirlikte anlatan Başgelen; surların sosyal hayat içerisinde, savaş ve barışdönemlerinde üstlendikleri farklı fonksiyonları vurgulayıp, İstanbul’un karasurları üzerinden aslında bir kentin çok uzun bir tarihe yayılmış yaşantısınadair kıymetli bir bilgi bütünü sundu.

Zeytinburnu BelediyeBaşkanı Ömer Arısoy’un da dinleyici olarak katıldığı seminer,yine Nezih Başgelen’in rehberliğinde, şubat ayında, Küçük ve Büyük Altınkapıkonulu oturum ile devam edecek.


Hibya Haber Ajansı