news-details

Piyasaların yönü

BIST100…Risk İştahı Düşük Seyrediyor…Küresel piyasalar koronavirüs kaynaklı endişelerin gölgesinde fiyatlanmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs salgını nedeniyle küresel çapta acil durum ilan etti. Yatırımcıların riskli varlık pozisyonlarını azaltıp güvenli liman arayışları özellikle gelişen piyasa ülkeleri hisse senedi piyasaları üzerinde baskı yaratıyor. MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Borsa Endeksi gerilemeye devam ederken, BIST100'ün satış baskısına direnç gösterdiğini söylemek mümkün. Bunda enflasyondaki düşüş beklentileri ve siyasi risklerdeki gerilemenin CDS primine olumlu yansımasının etkisi olduğu söylenebilir. BIST100 endeksi dün karışık bir görünüm sergilerken, kapanışa doğru yükselişe geçti. Endeks günü %0.13 değer kazancıyla 119,850 puandan tamamladı. KAP'ta yapılan açıklamaya göre Şişecam topluluğu tüm faaliyetlerini hukuki olarak tek çatı altında toplama kararı aldı. THY Çin seferlerini 9 Şubat'a kadar durduğunu açıkladı. Bugün yurt içinde dış ticaret verisi ve dün Garanti Bankası'yla başlayan dördüncü çeyrek bilançoları takip edilecek. Piyasa kapanışında Standart & Poors'un Türkiye hakkında yapacağı değerlendirmeler takip edilecek. Daha önce Moody's negatif reel faiz ortamının Türkiye'nin cazibesini azalttığını açıklamıştı.

USDTRY…Kur Üzerinde Yukarı Yönlü Baskı Devam Ediyor… TCMB dün gerçekleştirdiği Enflasyon Raporu toplantısında 2020 yılı enflasyon tahminini %8.2'de sabit tuttu. 2021 yılında ise %5.4 olarak gerçekleşeceği beklentisini koruyor. Koronavirüs kaynaklı endişelerle dolar küresel çapta değer kazandı. Dolar endeksinin 98 seviyesinin üzerindeki konumunu sağlamlaştırması, gelişen piyasa ülkeleri para birimleri üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturuyor. Enflasyonu düşürmeye odaklı sıkı para politikası duruşunun devamına işaret etti. Murat Uysal'ın düzenlediği basın toplantısı esnasında 5.98 seviyelerine çıkan Dolar TL kuru, öğleden sonra bir miktar geri çekildi. Haftanın son işlem gününde yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmamakla birlikte haber akışına bağlı olarak Dolar TL kurunda hareketlilik görülebilir. Psikolojik seviye olarak görülen 6 seviyesinin geçilmesi halinde alım yönlü işlemler hız kazanabilir.
 
EURTRY…TL Varlıklar Zayıf Bir Görünüm Sergiliyor… Merkez Bankasının Enflasyon Raporu toplantısı sonrasında TL varlıklar negatif bir görünüm sergiliyor. Koronavirüs endişesi riskli varlıklar üzerinde satışa neden olurken gelişen piyasa ülke para birimleri bu durumdan olumsuz etkileniyor. Haftanın son işlem gününe 6.59 seviyelerinde başlayan Euro TL kurunda içsel ve dışsal risk faktörleri takip edilmeye devam
edecek. Risk unsurlarının artması kurda yukarı yönlü hareketlerin devamına neden olması beklenebilir.
 
EURUSD…Enflasyon Verisi Takip Edilecek… Dün ABD ve Euro Bölgesi veri akışı açısından oldukça yoğun bir gün geçirdi. Euro Bölgesi'nde ekonomik güven endeksi Ocak ayında artış gösterdi. Ekonomik güven endeksi anlaşmasız Brexit ihtimalinin İngiltere Genel Seçimleriyle birlikte ortadan kalması ve ABD-Çin Faz 1 anlaşması Euro Bölgesi beklentilerinin diplerden toparlanmasına neden oldu. Önümüzdeki dönemde ekonomik güven endeksindeki toparlanmanın PMI verilerine yansıması beklenebilir. ABD'den gelen 4.çeyrek büyüme rakamları beklentilerin üzerinde geldi. Ekonomi 2019 yılının tamamında %2.3 büyüdü. Son çeyrekte yıllıklandırılmış bazda ise %2.1 büyüme performansı sergiledi. FED'in gösterge niteliğinde takip ettiği PCE enflasyonu ise çeyreklik olarak %1.3 artış göstererek beklentilerin altında geldi. Bugün Euro Bölgesi tüketici enflasyonu verisi piyasalarında takibinde olacak, İngiltere ise bugün itibariyle AB'den resmen ayrılacak.
 
XAUUSD…Virüs Salgını Güvenli Liman Talebini Besliyor… Koronavirüse dair endişeler finansal piyasalar üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü uluslararası çapta acil durum ilan etti. Çarşamba günü FED'in güvercin tonda açıklamalarından destek bulan ons altın 1580 $ seviyelerine doğru yükseldikten sonra bir miktar geri çekildi. Haftanın son işlem gününün ilk saatlerinde 1573 $ seviyelerinde fiyatlanıyor.
 
GLDGR…Yükselişini Sürdürdü… Dün altının ons fiyatı ve Dolar TL kurundaki yükselişle birlikte gram altın 304 TL seviyesini test etti. Dolar TL kurundaki yukarı yönlü hareketin gram altın fiyatlarını yukarı taşıması beklenebilir.
 
BRENT...Küresel Petrol Talebine Yönelik Endişeler Ağır Basıyor… Çin'de ortaya çıkan koronavirüs petrolde talep yönlü beklentileri olumsuz yönde etkiliyor. Salgının giderek yayılması ve ekonomi üzerinde yaratacağı kaybın somutlaşması brent petrol fiyatlarında aşağı yönlü baskı oluşturuyor. Bazı havayolları Çin'e düzenlenen seferlerin iptal edildiğini açıklarken brent petrolün varil fiyatı dün 57 $ seviyelerini test etti. Haftanın son işlem gününün ilk saatlerinde 58 $ seviyelerinde fiyatlanıyor.
 
SP500…ABD Hisse Senedi Piyasaları Pozitif Bir Görünüm Sergiledi…S&P500 endeksi dün alıcılı bir seyir izledi ve günü % 0.53 değer kazancıyla 3,290 puana yükseldi.

 

Kaynak: Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı