news-details

Yeni başkanın sınavı

 

AVRUPA

“Yeni Başkanın Sınavı”

İngiltere Merkez Bankası faiz kararını 18 Haziran Perşembe saat 14.00’te açıklayacaktır. Piyasa katılımcıları tarafında toplantısının pas geçilmesi beklenirken, GCM Yatırım Araştırma olarak benzer şekilde faiz oranında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.

Piyasa katılımcıları 18 Haziran ve sonraki toplantılar için mevcut durumda herhangi bir aksiyon beklememektedir. Virüsün ekonomiye verdiği hasara bağlı negatif faiz kapısı aralanır mı? takip edeceğiz.

 

“PİYASANIN ROTASI”

Günlerden BoE

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 8,332,405 – tedaviye pozitif cevap veren 4,065,733 – ölü sayısı 448,504 kişiye ulaşmıştır.

Trump, Çin’in Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlıklara yaptığı baskılara ilişkin yaptırım tasarısını onayladı.

ABD Güvenlik Eski Danışmanı John Bolton yeni kitabında Trump’ın Çin Başkanı Xi Jinping’ten seçimlerden yeniden kazanması için daha fazla tarım ürünü almasını istediğinden bahsederken, ABD Başkanlık seçimleri tekrar gündeme gelmektedir.

Biden son yapılan ankette 13 puan öne geçerken, anket ortalamasında Trump 8,5 puan geride bulunmaktadır. Biden hiçbir şey yapmadan farkı açarken, Trump ekonomi ile durumu kendi lehine çevirmeye çalışmaktadır.

Anket ortalama güncel durum Biden 50.2 – Trump 41.7

Fed’in sınırsız para gücü ve şirket tahvillerini alacağı destekleri piyasalarda risk algısını beslerken, belirli bir noktadan sonra sınırsız paranın yapabilecekleri yeterli kalmayacaktır.

Bugün İngiltere Merkez Bankası faiz kararını takip edeceğiz. GCM Yatırım Araştırma olarak faizde herhangi bir değişiklik olmaması yönündedir. Varlık alım programında artış olabilecekken, Başkan basın toplantısı yapmayacaktır.

BoE ve GBPUSD konusunda neler olabilir sorusunun cevabı için “BoE, Yeni Başkan ile Karar Alacak”, izlemek için tıklayınız.

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 3000 seviyesi üzerinde 3088 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak algı için 3000 seviyesi önemli olmaktadır. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,7084 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde kalıcılık etkin olmaktadır. Bu noktadan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi %1 ve üzerinde kalıcı olup olmayacağını takip edeceğiz. Altın $1700 üzerinde $1726 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 6.8500 seviyesi ile 6.80 üzerinde fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS (beyaz) 471.116 seviyesi ile 500 seviyesine doğru hareket etmektedir. Dolar temasında (klasik ve bloomberg Dolar endeksleri (mor+turuncu)) bir miktar gerileme bulunmaktadır.

 

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 1 Haziran itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası değer kazancını silerek, -%0,52 değer kaybı göstermektedir.

 

Kıymetli madenler,1 Haziran itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Altın %0,77 – Gümüş %4,38 değer kaybı göstermektedir.

 

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 182,727 kişiye çıkarken, ölü sayısı 4,861 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile vaka sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 2,773,904 kişiye ulaşmıştır. Günlük vaka sayısı (1429) 1000 kişi üzerinde devam etmektedir.

 

Bakan Koca: Günlük yeni vaka sayımızda, dün, bir önceki güne göre 125 azalma olmuştu. Bugün durum durağan. Yeni iyileşen hasta sayımız, şu an yeni vaka sayısından daha az. Tedbirlerle vaka sayısını ve riski azaltmalıyız.

 

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı