news-details

Yeni tahminler geliyor

Kovid-19 hastalığına yakalanan kişi sayısı bugün 1.5 milyona ulaşıyor. ABD 400 bini aşkın vakayla açık ara ilk sırada. Dün bahsettiğimiz "tünelin ucundaki ışık" beklentisi ile piyasalar bir haftadır toparlıyor. Ancak dün ABD endekslerinde kâr atışlarının baskın olmasıyla artı başlayan borsa eksiye geçti. Benzer bir hareketi BIST 100 Endeksi dün yaptı. Gün içinde 94,778 e kadar yükselen Endeks, gelen satışlar sonrasında günü hafif artışla 92,381'den kapatabildi. Bu sabah ABD Endeks futurelarda hafif tepki var ve asyada da hafif artışlar gözleniyor.

 

Dünyanın en büyük petrol üreticileri, yarın 17:00'de başlayacak video konferans toplantısına hazırlanıyor. Müzakereler hakkında bilgi sahibi kaynaklar Suudi Arabistan ve Rusya'nın büyük bir ihtimalle önemli ölçüde arz kısıntısına gideceğini, ancak bunun imza atılacak küresel bir anlaşma ile büyük üreticilerin katılımına bağlı olduğunu belirtti.

 

Dün Türkiye'de Hazine nakit dengesinin mart ayında 40.4 milyar lira açık verdiği açıklanırken Goldman Sachs, Türkiye ekonomisinin 2020 yılı için küçülme tahminini eksi yüzde 0.2'den eksi yüzde 5'e revize etti. Türkiye'nin önemli ticaret ortaklarındaki bir daralmanın (Banka Euro Bölgesi'nde yüzde 9 daralma bekliyor) ülke ihracatını olumsuz etkileyeceğine dair görüş bildirdi.

 

Türkiye'ye en iyi notu veren Fitch ise koronavirüs salgınına bağlı riskten kaçış ortamında büyük miktardaki döviz cinsinden borçları nedeniyle Türk bankalarının refinansman riskinin arttığını belirtti. Kurum, piyasanın tamamen kapanması durumunda bankaların borçlarını servis etmek için 2020'de 35 - 40 milyar dolara ihtiyaç duyacağını öngördü.

 

Verilere göre özel bankaların yıl sonuna kadar 25 milyar, kamu bankalarının 3 milyar, reel sektörün 15 milyar ve merkezi yönetimin 9 milyar dolar vadesi dolan borcu bulunmakta. Toplam borcun; yarısı Haziran'a kadar, sonrasında 6 aya yaygın gözüküyor. Yani önümüzdeki üç ayı geçtikten sonra risk ciddi ölçüde hafiflemiş olabilir. Daha bugün, Akbank 15 ülkeden 29 bankanın katılımıyla 605 milyon Dolar Sendikasyon kredisi  aldığını açıklamıştır.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 92 bin görüldü ama 88 bine gevşedi. Şimdi yeniden 92 binde. Yurtdışına paralel seyrin devamının gelebileceği görüşündeyiz.

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı