news-details

Aylık bülten

Başlarken 

Virüsün etki alanının genişlemesi ile birlikte merkez bankaları ve hükümetlerden gelen adımlar piyasalardaki panik havasını yatıştırsa da volatilite hala oldukça yüksek seyrediyor. Bununla birlikte 2008 krizinden de edinilen tecrübeler, likidite önlemlerinin ilk anda piyasalarda olumlu etkileri görülse de piyasalarda sürekli olarak yeni teşvik beklentisini doğurması, piyasalarda bir süre sert hareketlere neden olabiliyor. Şuan ana sorun olan virüsün yayılma hızı ve çevresel etkileri özellikle Avrupa ve ABD tarafında henüz düşüş eğilime geçmiş değil. Bu halkaya Türkiye’yi de eklemek mümkün. Böyle olunca gerek virüsün yayılma hızı gerekse yavaş yavaş verilere yansıyacak olan virüsün ekonomik tahribatı piyasalardaki bu volatil süreci artırabilir.

Piyasalarda Son Durum 

Koronavirüs salgını tüm dünyada hızlı bir şekilde yayılırken, özellikle Avrupa ve ABD’deki vaka sayılarındaki hızlı artışlar dikkat çekiyor. Şubat ayından bu yana piyasaların gündemini salgın ile ilgili gelişmeler oluştururken, bu konudaki belirsizlik ve küresel ekonomiye ilişkin endişeler risk iştahını baskılıyor. Bu süreçte birçok merkez bankası ve hükümetten ekonomileri desteklemek adına güçlü adımlar geliyor. Özellikle Fed’in sınırsız parasal genişleme mesajı ve ABD’de 2 trilyon dolarlık teşvik paketinin onaylanması, şubat ayı ortasından bu yana sert satışların görüldüğü hisse piyasalarında mart ayının son haftasında kısmi toparlanmalar görülmesine katkı sağladı. Ancak mart ayı genelinde küresel hisse piyasalarındaki değer kaybının etkisiyle BIST-100 Endeksi ayı %9,75’lik bir düşüşle tamamlarken, Dolar/TL kuru ise mart ayını %5,04’lük yükselişle tamamladı. 

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler 

Koronavirüs salgını tüm dünyada hızlı bir şekilde yayılmaya devam ederken, özellikle Avrupa ve ABD’deki vaka sayılarındaki hızlı artışlar dikkat çekiyor. Salgına ilişkin belirsizlikler ve küresel ekonomiye ilişkin endişeler nisan ayında da yakından izlenmeye ve fiyatlamalar üzerinde belirleyici olmaya devam edecektir. Salgın nedeniyle yılın ilk yarısında küresel resesyon ihtimali güç kazanırken, bu süreçte birçok merkez bankası ve hükümetten ekonomileri desteklemek adına güçlü adımlar geliyor. Birçok merkez bankası toplantı tarihini beklemeden mart ayı içerisinde önemli adımlar attı. Faiz indirimleri ve varlık alım programları ile merkez bankaları ekonomileri ayakta tutmaya çalışırken, mevcut hükümetlerden de önemli teşvik paketleri açıklanıyor. En son mart ayının son bölümünde Fed sınırsız parasal genişleme açıklarken, ABD’de 2 trilyon dolar büyüklüğünde bir teşvik paketi açıklandı. Atılan bu son hamleler ile finansal piyasalardaki kırılganlık bir miktar azalış kaydederken, nisan ayı içerisinde de piyasaların bir gözü ekonomiyi desteklemeye yönelik atılabilecek olası adımlarda olacaktır. Salgının küresel çapta ekonomiler üzerindeki etkisinin anlaşılabilmesi açısından nisan ayı içerisinde açıklanacak ekonomik veriler de piyasalar açısından kritik önemde olacak. Açıklanan ekonomik verilerin performansına bağlı olarak risk iştahının şekillenebileceğini değerlendiriyoruz. 

Kaynak:Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı