news-details

Fed kozlarını oynuyor

Geçen haftaya “kara pazartesi” benzeri bir başlangıç yapan borsalar sonrasında tepki vermiş ancak Perşembe günü yeni bir dalga gelmişti: BIST 100 Endeksi % 7.3 düşerek 93640 seviyesine kadar gerilerken ABD’de Dow Jones % 10.0, S&P 500 ve Nasdaq % 9.5 düştü. Bu satış dalgası üzerine FED, Perşembe akşamı 13 Nisan’a kadar repo işlemleriyle 5 trilyon dolarlık likidite sağlayacağını açıkladı. Ancak ilk işlemlerde beklentinin altında reponun yapıldığı görüldü.

Borsa İstanbul da Perşembe akşamı piyasalardaki % 20 olan günlük marjı % 10’a indirdi, devre kesici süresini 30 dakikaya yükseltti. Cuma günü ise piyasalar toparladı, Borsa İstanbul’da bankalar bir ara % 6 yükselerek devre kesiciyi tetiklediler. BIST 100 endeksi, günü % 2.10 artışla 95,605 puandan kapattı. ABD’de ise şov vardı. Önceki gün % 9-10 düşen endeksler % 9-10 yükseldi. Alınan karara rağmen Perşembe 11.9 milyar TL olan pay piyasası hacmi Cuma 13.4 milyar TL’ye yükseldi.

Hafta sonu Yeni Korana virüsün yayılmasının sürdüğü görüldü. İtalya kontrolü sağlamakta halen güçlük çekerken İspanya, Norveç, İngiltere, ABD’de ciddi yayılma görüldü. Sağlık Bakanının açıklamasına göre Türkiye’de vaka sayısı 18 oldu.

Yeni haftaya başlarken ABD’den sürpriz bir hamle geldi. 18 Martta toplantısı olan FED, 3 Mart Salı günü acil toplanarak 50 baz puan faiz indirimine gitmişti. 15 Mart’ta da yine faizde indirime gitti ve 100 baz puan indirimle faizi sıfıra çekti. Ayrıca bankalara 90 gün süre ile reeskont penceresinden borçlanma imkanı tanırken; 500’ü tahvil, 200’ü Mortgage tahvili olmak üzere 700 milyar dolar tahvil alım kararı aldı. Yani QE4 başladı. FED ayrıca global dolar likiditesini güvenceye almak için Avrupa MB (ECB), Kanada MB (BOC), İngiltere MB (BOE), Japonya MB (BOJ) ve İsviçre MB(SNB) ile swap hattını genişletme kararı aldı.

FED’in kararı sonrasında piyasaların negatif tepki verdiği görülüyor. Gelişmekte olan ülke paraları değer kaybederken petrol % 5 civarı düşüşte. ABD Endeks futureları % 4’ü aşkın aşağıda. Asya piyasalarında satışlar var. Dolayısıyla güne başlangıç tatsız olabilir.

 

STRATEJI

BIST100 Endeksi yoğun veri gündemi ile destekleri kırdı. Artık, 92 bin ana desteği gündemde gözüküyor.

Kaynak: Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı