news-details

Oniki milyona sadece dört solunum cihazı

Dış Haberler, 19 Nisan (HİBYA) – Corona virüsü vakaları küresel olarak 2,2 milyonu aşarken, tüm ülkeler sağlık ekipmanları satın almak için uğraşıyorlar.

Uzmanlar 155.000'den fazla insanı öldüren virüsün, baskısı altında kalan, sağlık ekipmanı ve altyapısı olmayan ülkeleri harap edebileceği konusunda uyarıyorlar.

Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) verielirini derleyen CNN'in haberine göre örneğin Güney Sudan'da 12 milyonluk bir nüfus için sadece dört solunum cihazı ile 24 yoğun bakım yatağı mevcut.

IRC verielerine göre, Burkina Faso'nun 11, Sierra Leone 13 ve Orta Afrika Cumhuriyeti 3 solunum ciahzına sahipken, Venezuela'nın 32 milyonluk bir nüfus için 84 yağun yatağı ve hastaneleri yüzde 90'ının ilaç ve kritik malzeme sıkıntısıyla karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

IRC'nin başkan yardımcısı ve program dağıtım başkanı Elinor Raikes CNN'e verdiği demeçte, "Salgın hastalığın nispeten gelişmiş sağlık sistemlerine sahip ülkelerdeki sağlık sistemlerini nasıl bunalttığını zaten gördük. Zayıf sağlık sistemlerine sahip ülkeleri nasıl hızlı bir şekilde bunaltabileceği konusunda endişe kaynağı zaten var." diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, virüsü yakalayan her beş kişiden birinin hastane bakımına ihtiyacı var. Pandemiden en kötü etkilenen ülkeler, kritik hastalar için nefes almayı destekleyen veya değiştiren, organların çalışmasını sağlamak için kana oksijen pompalayan akciğer havalandırma ekipmanı tedarik etmeye çalışıyorlar.

Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi'ne göre, ABD hastanelerinin pandemi sırasında yarım milyon ek ventilatöre ihtiyaç duyabilir.


Hibya Haber Ajansı