news-details

Garanti BBVA, Bilime Dayalı Hedef koyarak karbon emisyonlarını %71 azaltacak

Garanti BBVA, dünyanın en büyük çevresel raporlama platformu CDP’nin Paris Antlaşmasıyla öngörülen en fazla 1,5 °C’lik sıcaklık artışı hedefiyle uyumlu Bilime Dayalı Hedef (Science Based Target) çerçevesinde, karbon emisyonlarını 2025’e kadar %29, 2035’e kadar da %71 azaltma hedefi koydu. Garanti BBVA, Bilime Dayalı Hedef taahhüdü doğrultusunda kendi operasyonlarından kaynaklı Kapsam 1 ve sadece satın aldığı enerji/elektrikten kaynaklanan Kapsam 2 emisyonlarında mutlak azaltım yapacak. Banka böylece karbon emisyonlarını azaltmak için küresel ısınmayı 1,5 derecede sınırlamak için bilime dayalı yöntemlere göre mutlak hedef koyan Türkiye’den ilk şirket oldu.

2012’de hayata geçirdiği ISO14001 Çevre Yönetim Sistemi’yle tüm şube ve binalarında çevresel açıdan en yüksek performansı hedefleyen Garanti BBVA, ilk kez 2015 yılında yayımladığı İklim Değişikliği Eylem Planı’nda kendi binaları ve finansman faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarına yönelik sayısal hedefler koydu. Plan’da yer alan odak konularından biri de yeşil ofis standartları oluşturmak olan Garanti BBVA, 2020 yılında dönüşümü mümkün tüm şube ve binalarında %100 yenilenebilir enerji tüketimine geçmek üzere düğmeye bastı. Banka, 2020 yılında 813 şubesi ve 45 binasında, 30 bin konutun tüketimine karşılık gelen yaklaşık 90 milyon kWh’lik elektrik ihtiyacını yenilenebilir enerjiden karşılayacak. 5 binası için LEED sertifikası alan Banka, 3 hizmet lokasyonunda çatı tipi güneş enerjisi santrali kullanıyor. Garanti BBVA bu adımlarıyla 2035 yılında yapması gereken %71’lik karbon azaltım miktarına 2020 sonunda ulaşmayı hedefliyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “İklim değişikliğiyle mücadele için dünya genelinde şirketlerin katkısına ve liderliğine büyük ihtiyaç var. Dünyanın ortalama sıcaklığında meydana gelecek her yarım derecelik artışın ciddi sonuçlar doğuracağını çok iyi biliyoruz. Hâlihazırda sıcaklık artışının getirdiği sonuçların etkilerine hepimiz maruz kalıyoruz. Bilim insanları, 2030 yılına kadar küresel sıcaklıktaki artışı 1,5 derecede tutamazsak, şu an yaşadığımızdan çok daha farklı koşullarda yaşamamız gerekeceğini gösteren pek çok projeksiyonlar ortaya koyuyor. Bugün milyonlarca insanın yaşadığı şehirler, iklim değişikliği etkileriyle artık yaşanamayacak hale gelecek. Milyonlarca insan su ve yaşam için göç edecek. Ancak aksiyon alıp, durumu çevirmek için hala vaktimiz var. Garanti BBVA olarak, sürdürülebilir finans ve gelecek için yaptığımız katkıları bir adım öteye taşıyarak, karbon emisyonlarımızı azaltmak üzere mutlak hedef koyduk. 1,5 derece hedefini tutturabilmek için Garanti BBVA olarak bizim payımıza düşen azaltım hedefini Bilime Dayalı Hedef İnisiyatifi’nin metodolojisine göre hesapladık. Hesaplarken 2018 yılını baz aldık. Buna göre 2035 yılında 2018’e kıyasla emisyonlarımızı %71 azaltmamız gerektiği ortaya çıktı. Ancak biliyorsunuz önümüzdeki 10 yıl iklim değişikliğini önlemek açısından çok kritik. Bu nedenle %71’lik azaltımı 2020 yılı sonunda büyük oranda gerçekleştirmiş olmayı hedefliyoruz. Başka bir deyişle 15 yılda bizden bekleneni biz bir yılda gerçekleştirmiş olmayı arzu ediyoruz. 15 yıldan uzun süredir sürdürülebilir finansman, iklim değişikliği ve etkileri konusunda hayata geçirdiğimiz yenilikçi uygulamalarla öncü ve lider konumumuzu koruyoruz. Bilime dayalı karbon azaltım hedefiyle de, 1,5 derece ile uyum çerçevesinde atılabilecek en ileri adımı atmaktan, ülkemizde bu konuda harekete geçen ilk şirket olmakta gurur ve mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Hibya Haber Ajansı