news-details

Forex gündem

ABD’de beklentilerden daha fazla gerileyen ÜFE verisi ile zayıf gelen ekonomik veriler geçen haftanın ikinci yarısında resesyon endişelerini artırarak risk iştahı üzerinde baskı oluşturdu. Cuma günü ise risk iştahında toparlanmanın kaydedildiği ve resesyon endişelerinin bir miktar yatıştığı görüldü. Son dönemde Fed üyelerinden faiz artırım hızının yavaşlatılmasına ilişkin açıklamalar gelirken, ABD’de başlayan finansal sonuç dönemi de piyasaların takibinde yer alıyor.

Açıklanacak önemli ekonomik veriler       

•    10:00 Türkiye – Tüketici Güven Endeksi Önem: Düşük

•    18:00 Euro Bölgesi – Tüketici Güven Endeksi Önem: Orta

Türkiye

 Merkez Bankası Piyasalar Genel Müdürlüğü açıklamasına göre söz konusu yabancı para tesisine ödenecek faiz %4,5 olarak belirlendi. TCMB, bankalardan swap kanalıyla döviz sağlarken 2023'te bu kanaldaki fonlamanın azaltılması hedefi ortaya konmuştu. Fitch Türkiye'nin uluslararası rezervlerindeki iyileşmenin sürdürebilir olmadığını söyledi. Yapılan açıklamada, Türkiye'nin genel seçim öncesinde yüksek seviyede ekonomik büyüme ve istihdam için uyguladığı politikaların kalıcı iyileşmeye uygun olmadığı ifadeleri yer aldı. 31 Aralık 2022'ye kadar devlete olan tüm borçların yapılandırılacağı yeni bir paket hazırlandığı belirtildi. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TİM ile yaptığı toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Döviz kurunun istikrarlı şekilde devam ettiğini ve kur hedefleri olmadığını belirten Kavcıoğlu rezervlerdeki artışın kura olumlu yansıdığını söyledi. Yurt içinde bugün ocak ayına ait tüketici güveninin açıklanması bekleniyor.

 Euro Bölgesi

 Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, para politikası yapıcıların enflasyon zirve yapmış gibi görünse bile mücadeleden vazgeçmemeleri gerektiğini söyledi. 20 Ocak'ta Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'ndaki bir panelde konuşan Lagarde, "2022'de gözlemlediğimiz bu dayanıklılık sürecini de sürdürmeliyiz. Para politikaları konusunda benim parolam ‘rotanızı değiştirmeyin’dir” ifadelerini kullandı. Yeni haftada ise Avrupa Merkez Bankası’nın birçok yetkilisi tarafından yapılacak olan açıklamalar piyasaları etkilemeyi sürdürebilir. Diğer yandan Euro Bölgesi verileri, ekonominin sağlığı hakkında bilgi verebilir. Salı günü açıklanacak olan öncü PMI verilerinin yükselmesi beklenirken çarşamba günü açıklanacak olan ve yakından takip edilen Almanya Ifo iş iklimi endeksi verisinin ise ikinci ayda da iyileşme göstermesi bekleniyor.

 ABD

 ABD'de ikinci el konut satışları, yüksek mortgage faiz oranlarının etkisiyle geçen yıl Aralık’ta aylık bazda yüzde 1,5 azalarak Kasım 2010'dan bu yana en düşük seviyeye indi. Öte yandan, Fed Yöneticisi Christopher Waller, piyasa beklentilerinde olduğu gibi gelecek toplantıda 25 baz puan faiz artışından yana olduğunu yinelerken, ekonomide yumuşak inişin mümkün olduğunu da ifade etti. Son olarak, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, borç limitinin artırılmaması halinde ABD'nin temerrüde düşmesinin küresel bir mali krize yol açabileceğini, ABD dolarının rezerv para birimi rolünün zarar görebileceğini ifade etti.

Kaynak: Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı