news-details

Tüketici Fiyat Endeksi

TÜFE, mayıs ayında beklentilerin üzerinde aylık %1,36 artarken yıllık enflasyon nisandaki %10,94 seviyesinden %11,39’a yükseldi.

Mayıs ayında aylık ve yıllık bazda bakıldığında 12 ana harcama grubunun hepsinde artış yaşanması dikkat çekti.

Ana harcama grupları incelendiğinde aylık %6,85 ile giyim ve ayakkabı en çok artış gösteren grup olurken enflasyona 43 baz puan katkı verdi. Geçtiğimiz aylarda koronavirüs salgını ve Rusya-Suudi Arabistan arasında yaşanan anlaşmazlık sonrası petrol fiyatlarının sert düşmesi nedeniyle enflasyonu aşağı çeken grup olan ulaştırma, Mayıs ayında petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle %3,30 artış gösterdi. Ulaştırma grubu 48 baz puan ile enflasyona en fazla katkı veren grup oldu.

Yıllık %21,41 ile en çok artış gösteren grup alkollü içecekler ve tütün oldu. Enflasyon sepetinde en yüksek ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık %12,87 artış yaşanırken 311 baz puanla enflasyona en yüksek katkıyı verdi. 203 baz puanla konut ve 113 baz puanla ulaştırma yıllık enflasyona yüksek katkı veren diğer gruplar oldu.

TCMB ikinci çeyrek Enflasyon Raporu’nda 2020 yılsonu enflasyon tahminini %8,2’den %7,4’e indirirdi. Küresel olarak vaka sayılarında görülen azalma ile normalleşme sürecine girilirken, TL’de kısmen olsa görülen toparlanmaya rağmen petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş ve iç talepteki nispeten başlayan toparlanmanın etkisiyle enflasyonun bir süre daha çift hanede kalmayı sürdürmesini beklemekteyiz.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), nisanda aylık %1,54 artarken, yıllık artış marttaki %6,71 seviyesinden %5,53‘e geriledi.

Sanayinin dört ana sektörüne göre incelendiğinde en yüksek ağırlığa sahip olan imalat aylık %1,62 artarken Yİ-ÜFE’ye 149 baz puan katkı verdi. Alt sektörlerde ise gıda ürünleri ve tekstil ürünleri sırasıyla 32 ve 20 baz puanlık katkıyla Yİ-ÜFE’yi destekledi.

Kok ve rafine petrol ürünleri %4,93, kağıt ve kağıt ürünleri %4,54 ve basım ve kayıt hizmetleri %3,57 ile aylık en fazla artış gösteren alt sektörler oldu.

Ham petrol ve doğal gazda %32,31 düşüş görülürken aylık Yİ-ÜFE’yi 12 baz puan ile en çok aşağı çeken alt sektör oldu. Aylık en fazla düşüş gösteren diğer bir alt sektör ise -%1,56 ile deri ve ilgili ürünler oldu.

Yıllık bazda ise -%61,57 ile ham petrol ve doğal gaz, -%51,27 ile kok ve rafine petrol ürünleri en çok düşen alt sektörler oldu.

Kaynak BMD

Hibya Haber Ajansı