news-details

ABD’yi tekrardan açmak isteyen Trump, valilerden destek bulamadı

Dış Haberler, 14 Nisan (HİBYA) - Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü Beyaz Saray’da yaptığı basın toplantısında ülkenin ne zaman ve nasıl “tekrardan açılacağının” kararının kendisinde olduğunu belirtti.

Koronavirüs (KOVİD-19) pandemisi sebebiyle uygulanan sosyal mesafelendirme tedbirlerinden yüzyılın en büyük darbelerinden birini alan ABD Ekonomisini tekrardan canlandıracağını iddia eden Trump, KOVİD-19 krizinin başlangıcından beri ülkenin ekonomisini tekrardan açma vaadinde bulunuyor. 
Trump, geçtiğimiz ay Paskalya bayramına kadar virüsün etkisinin azalacağını belirtmiş ve ülkenin ekonomisinin açılacağını söylemişti.

Virüse karşı tutumu ve yeterince hızlı tedbir almadığı nedeniyle hem ABD basını hem de kamuoyu tarafından eleştiri toplayan Trump, yapılan eleştiriler hakkında “Eleştirilmek beni rahatsız etmiyor, (eleştiriler) yanlış olmadığı sürece” dedi.

ABD’nin eyalet valileri, Başkan Trump’ın ekonomiyi açma planları doğrultusunda şu ana kadar bir uygulama göstermedi. Eyalet valileri, kendilerinin anayasal önceliklerinin halk güvenliği üzerindeki sorumlulukları olduğunu ve eyaletlerinin güvenliği olduğunu belirtti. Cumhuriyetçi ve Demokratlardan oluşan valiler normale dönüş sürecinin “güvenli” bir zamanda yapılacağını belirttiler.

Federal hükümetten destek alamayan Trump, valilere yanıtını Pazartesi günü yapılan basın toplantısında tekrardan açılma kararının eninde sonunda kendisinde olduğunu söyleyerek verdi.


John Hopkins Üniversite’sinin verilerine göre, ABD’de 582,607 aktif KOVİD-19 vakası tespit edildi. Ülkede hastalık sebebiyle yaşam kaybı 23,628’e ulaştı. 44, 261 hasta iyileşip taburcu edildi. ABD, KOVİD-19’un merkez ülkesi haline geldi. Sadece New York Eyaletinde 196,146 aktif KOVİD-19 vakası tespit edildi.


Hibya Haber Ajansı