news-details

Piyasalar virüs etkisinden uzaklaşmaya devam ediyor

Küresel piyasalarda hisse senetlerine olan ilginin dün de devam eden iyimserlikle birlikte sürdüğü gözlendi. Ekonomilerin açılması ve normale dönme hamleleri ile birlikte azalan virüs endişeleri, ülkelerin virüsün ekonomilerde yarattığı tahribatı bertaraf edebilmek adına açıklamaya devam ettiği destek paketleri yükselişin sürmesindeki etkenler olarak yine sıralanabilir. ABD ile Çin arasında artan gerilime karşı piyasaların algısı riskli varlıklardan uzaklaşmayı sağlayacak boyuta erişmiyor. Bu Bağlamda ABD’de S&P 500 endeksinin dün yeniden psikolojik bir bariyer olan 3.000 puan üzerine çıktığı ve günü bu seviye üzerinde tamamladığı gözlendi.  Avrupa’da da bu olumlu görünümle birlikte endekslerin günü yükselişlerle tamamladığı izlendi. Dün piyasaların Avrupa Birliği Komisyonu'nun yeni tip korona virüsün ekonomik sonuçlarıyla mücadele için 750 milyar Euro’luk kurtarma paketi kurulması yönündeki teklifinin etkisiyle moral bulmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu gelişmelerle birlikte dün Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 1,33 yükselişle 11.658, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,26’lIk artışla 6.144 seviyesinden kapandı.

 

Korona virüsün ülke ekonomileri üzerinde yarattığı tahribata rağmen finans piyasalarının hızlı bir toparlanma bekleyişleri bu yükselişlere imkan tanısa da yaşanan bu süreç içinde ekonomik aktivite konusunda yaşananlar bazı raporlarda kendine yer buluyor. Bu konuda dün FED’in yayınladığı BEJ Kitap’a göre yeni Kovid-19 salgını nedeniyle kapanan işletmelerin yeniden açılmasıyla genel ekonomik faaliyetin toparlanacağına dair bir umut olmasına rağmen görünümün son derece belirsiz ve toparlanma hızına ilişkin kötümserliğin etkili olduğu belirtildi. Hazırlanan raporda, "Kovid-19 salgınıyla ilgili aksamaların bir yansıması olarak ekonomik faaliyet tüm bölgelerde azaldı, birçoğunda keskin bir düşüş gösterdi." değerlendirmesinde bulunuldu. Raporda, perakende firmalarının zorunlu olarak kapanmasıyla tüketici harcamalarının daha da düştüğü belirtilerek, ekonomik faaliyetteki düşüşün seyahat ve turizmdeki azalmayla özellikle dinlenme ve konaklama sektöründe ağır bir şekilde hissedildiği vurgulandı. Bölgelerin çoğunda imalat sektöründe keskin düşüşler yaşandığına dikkat çekilen raporda, otomotiv, havacılık ve enerji ile ilgili tesislerde üretimin zayıfladığı aktarıldı.

 

Ekonomik krizden kurtulmanın çaresini arayan Avrupa’da ise Avrupa Birliği komisyonu krizle mücadele için 750 milyar dolarlık bir teşvik paketi hazırladı.  Bu paketin 500 milyar Euro’luk kısmı üye ülkelere hibe olarak dağıtılacak ve 250 milyar Euro’luk kısmı ise kredi şeklinde verilecek. Virüsten en fazla etkilenen Avrupa ülkesi İtalya bu paketten acil hibe ile 82 milyar Euro ve düşük faizli kredi şeklinde ise 91 milyar Euro’ya kadar fon alacak. Yurtiçinde ise dün Hazine ve Maliye bakanı Berat Albayrak’ın swap görüşmelerinin devam ettiğine dair açıklamalarını takip ettik.

 

Bu sabah ABD vadelileri yatay, Asya’da ise Hong Kong ve Çin endekslerinde satıcılı seyir hakim. Japonya ise pozitif tarafta. ABD’de Pompeo’nun Hong Kong’un artık Çin’den özerk değil açıklaması yapması endeksin düşüşünde etkili oluyor.

 

USDTRY

Geçtiğimiz iki gün Bayram dolayısıyla piyasaların kapalı olması işlem hacmini sınırlandırırken ABD’de açıklanan Conference Board Tüketici Güveni Mayıs ayında 85,7’den 86,6’ya, Yeni Konut Satışları verisi ise 619 binden 623 bine yükseldi. Ekonomilerin yeniden açılmasının küresel ekonomik büyümeye yönelik endişeleri azaltması ve risk iştahında gözlenen artış ile birlikte kurun 6,70 TL altını test ettiği gözlenmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise zayıf ekonomik veri akışı devam derken ABD’nin Çin’in Hong Kong’daki askeri tedbirleri içeren ulusal güvenlik yasasına ilişkin yaptırım uygulamayı planladığı yönündeki haberler ile iki ülke arasındaki gerginliğin artmaya devam ettiği izleniyor. Takip edilen haber akışı ile birlikte Dolar’ın birçok para birimi karşısında değer kazandığı gözlenirken güne 6,75 TL üzerinde başlayan kurun gün sonunda yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi. Bugün ise dikkatler ABD büyüme verisi üzerinde olacak.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,78 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,75, 6,72 ve 6,70 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,80, 6,83 ve 6,86 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Haftanın ikinci işlem gününde yurt içerisi ve Euro Bölgesi’nde zayıf veri akışı devam ederken Avrupa Merkez Bankası yayımladığı "Finansal İstikrar Değerlendirme" raporunda "Euro Bölgesi bankaları, geçmişe göre daha iyi sermaye ve likidite pozisyonları ile desteklenmektedir" değerlendirmesinde bulunuldu. Haftanın üçüncü işlem gününde zayıf veri akışı sürerken online soru cevap etkinliğinde konuşan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl, AMB'nin daha kötümser tahminlerine paralel olarak bir daralma ile karşı karşıya kaldığını belirtirken üretimin muhtemelen yüzde 8 ila yüzde 12 daralacağını ve daha ılımlı bir senaryo için tahminlerin artık gündem dışı kaldığını söyledi. Avrupa Birliği Komisyonu ise krizle mücadele için 750 milyar dolarlık bir teşvik paketi hazırladı. Gün sonunda takip edilen gelişmelerle ile birlikte çaprazın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,46 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,49 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,43, 7,40 ve 7,38 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,49, 7,52 ve 7,55 direnç seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

Haftanın ikinci işlem gününde Euro Bölgesi’nde zayıf veri akışı devam ederken ABD’de açıklanan Conference Board Tüketici Güveni Mayıs ayında 85,7’den 86,6’ya, Yeni Konut Satışları verisi ise 619 binden 623 bine yükseldi. Ekonomilerin yeniden açılmasının küresel ekonomik büyümeye yönelik endişeleri azaltması ve risk iştahında gözlenen artış ile birlikte Dolar’ın güçlü duruşunu sürdüremediği takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise zayıf veri akışı sürerken online soru cevap etkinliğinde konuşan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl, AMB'nin daha kötümser tahminlerine paralel olarak bir daralma ile karşı karşıya kaldığını belirtirken üretimin muhtemelen yüzde 8 ila yüzde 12 daralacağını ve daha ılımlı bir senaryo için tahminlerin artık gündem dışı kaldığını söyledi. Avrupa Birliği Komisyonu ise krizle mücadele için 750 milyar dolarlık bir teşvik paketi hazırladı. ABD tarafında Çin’in Hong Kong’daki askeri tedbirleri içeren ulusal güvenlik yasasına ilişkin yaptırım uygulamayı planladığı yönündeki haberlerin iki ülke arasındaki gerginliği artmaya devam ettiği izleniyor. Takip edilen haber akışı ve güne güçlü başlayan Dolar’ın baskı altında kalması ile gün sonunda paritenin sınırlı yükselişini sürdürdüğü takip edildi. 

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,10 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1030 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,0970, 1,0940 ve 1,0900 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1030, 1,1060 ve 1,1100 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Haftanın ikinci işlem gününde dikkatlerin ABD ile Çin arasında artan gerginlikten ziyade ekonomilerin yeniden açılmalarına ilişkin işaretlere odaklanması sonucu artan risk iştahı ile birlikte Altın’ın aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise ekonomilerin iyileşme sinyalleriyle birlikte piyasalar üzerindeki iyimser hissiyatı arttırması, ABD - Çin arasındaki gerilimlerin etkisini nispeten azaltırken, nispeten güçlenen Dolar’ın Altın fiyatları üzerinde baskı yaratmaya devam gözlenirken. Gün sonunda, Ons Altın’ın yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1716 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1722, 1730 ve 1737 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1708, 1700 ve 1692 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

Haftanın ikinci işlem gününde Birleşik Krallık’ta zayıf ekonomik veri akışı devam ederken ABD’de açıklanan Conference Board Tüketici Güveni Mayıs ayında 85,7’den 86,6’ya, Yeni Konut Satışları verisi ise 619 binden 623 bine yükseldi. Haftanın üçüncü işlem gününde nispeten zayıf veri akışı sürerken ABD tarafında Çin’in Hong Kong’daki askeri tedbirleri içeren ulusal güvenlik yasasına ilişkin yaptırım uygulamayı planladığı yönündeki haberlerin iki ülke arasındaki gerginliği artmaya devam ettiği gözlendi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte Dolar’ın güçlü duruşunu sürdürdüğü takip edilirken paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2250 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,23 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2200, 1,2150 ve 1,2100 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2300, 1,2360 ve 1,2410 direnç seviyeleri takip edilmelidir

 

USDJPY 

 

Haftanın ikinci işlem gününde Japonya’da zayıf veri akışı sürerken ABD’de açıklanan Conference Board Tüketici Güveni Mayıs ayında 85,7’den 86,6’ya, Yeni Konut Satışları verisi ise 619 binden 623 bine yükseldi. Haftanın üçüncü işlem gününde zayıf veri akışı sürerken Japonya Başbakanı Shinzo Abe, koronavirüs resesyonu nedeniyle işletme ve tüketicileri korumak için 1 trilyon doların üzerindeki ek yardım ile teşvik önlemlerini artıracağını açıkladı. ABD tarafında ise Çin’in Hong Kong’daki askeri tedbirleri içeren ulusal güvenlik yasasına ilişkin yaptırım uygulamayı planladığı yönündeki haberlerin iki ülke arasındaki gerginliği artmaya devam ettiği gözlendi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte Dolar’ın güçlü duruşunu sürdürdüğü takip edilirken paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,80 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,60 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,00, 108,20 ve 108,45 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,60, 107,40 ve 107,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

 

Haftanın ikinci işlem gününde Rusya'nın piyasanın küresel üreticilerin arz bolluğunu gidermek için tarihi miktarda üretim kısıntılarına gitmesinin ardından gelecek ay dengeye kavuşabileceği yolundaki görüşler ve risk iştahında gözlenen toparla Petrol fiyatlarını desteklediği takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem günüde ise Rusya'nın Temmuz ayından itibaren arz kısıntılarını gevşetmeye başlamayı planladığına ilişkin haber akışı ve ABD - Çin arasında yaptırımlara ilişkin gerginliğin artması ile birlikte Petrol’ün son 3 aylık zirvesinden gerilediği takip edildi. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ile birlikte Brent Petrol’ünde aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 33,80 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 32,60 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 34,80, 36,00 ve 37,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 32,60, 31,40 ve 30,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Haftanın ikinci işlem gününde ekonomilerin yeniden açılmasının küresel ekonomik büyümeye yönelik endişeleri azaltması ve risk iştahında gözlenen artış ile birlikte Dolar’ın güçlü duruşunu sürdüremediği izlenirken, Ons Altın’ında baskı altında kaldığı kalması sonucu Gram Altın’ın aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın üçüncü işlem gününde ise kur tarafında zayıf veri akışı devam ederken Dolar’ın güçlü duruşunu sürdürmesi ile yukarı yönlü hareketler gözlenirken, Ons Altın tarafında piyasalar üzerindeki iyimser hissiyatı artmasına karşın ABD - Çin arasındaki gerilimin devam etmesi ile sınırlı yükselişini sürdürdüğü takip edilmişti. Gün sonunda takip edilen veriler ile birlikte Gram Altın’ın da yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 374 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 371 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 377, 380 ve 383 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 371, 368 ve 365 destek seviyeleri takip edilmelidir.

Kaynak AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı