news-details

Endeksler koronavirüs pandemisi baskısıyla mücadele ediyor

BIST100… Endeksler Koronavirüs Pandemisi Baskısıyla Mücadele Ediyor… İstanbul Sanayi Odası yurt içi imalat PMI verisi koronavirüs pandemisinin gölgesinde Mart ayında 48.1’e gerileyerek 3 ay sonra kritik eşik kabul edilen 50’nin altına düştü. Koronavirüs salgını siparişlerin ve üretimin aksamasına yol açarken, mevcut koşullar satın alma müdürlerinin karamsarlığa kapılmasına neden oluyor. Dün yurt dışı piyasalarda risk iştahı düşük seyrederken, endeks sanayi hisselerindeki pozitif görünümle kayıplarını sınırlı tuttu. İşlem gününü %0.62 değer kaybıyla 89,085 puandan tamamladı. Asya piyasaları ve ABD vadelileri sabah saatlerinde karışık bir görünüm sergiliyor. Koronavirüs pandemisi kaynaklı olarak küresel hisse senedi piyasalarında risk iştahı zayıf seyrediyor. Volatilite ise haber akışına bağlı olarak yüksek seyretmeye devam ediyor.

 

 

USDTRY… Gelişen Piyasa Ülke Para Birimleri Satış Baskısı Altında… Yatırımcıların pandemi kaynaklı endişelerin gölgesinde dolar cinsinden güvenli varlıklara yönelmesiyle birlikte gelişen piyasa ülke para birimleri baskı altında kaldı. Dolar TL kuru 6.72 seviyelerine yöneldi.

 

 

EURTRY…TL Euro Karşısındaki Kayıplarını Geri Almakta Zorlanıyor… Gelişen piyasa ülke para birimleri yatırımcıların riskli varlıklarla aralarına mesafe koyması sonucunda satış baskısı altında kalıyor. TL Euro karşısında direnç gösterse de 7.31 seviyelerinden işlem görüyor.

 

 

EURUSD…Dolar Güçlü Konumunu Sürdürüyor… Koronavirüs pandemisinin ABD’deki etkilerinin yavaş yavaş hissedilmeye başladığı Mart ayında özel sektörü istihdamı 27 bin geriledi. 150,000’lik piyasa beklentisinden çok daha iyi gelse de ISM İmalat PMI verisinin 49.1 daralmaya işaret etmesi reel ekonominin durumunu gözler önüne serdi. Dolar endeksi 99 seviyesinin üzerinde kalarak güçlü konumunu teyit ediyor. Dolar majör para birimleri karşısında güvenli varlık talebiyle direnç gösterirken, parite 1.0950 seviyesinin altında fiyatlanıyor. Pandeminin boyutu Euro Bölgesi ekonomilerinde gittikçe dramatikleşiyor. İtalya ve İspanya’nın ardından Fransa’da da hayatını kaybedenlerin sayısı Çin’i geçerken, pandeminin yayılma hızının düşmemesi Euro’nun global bazda zayıf bir görünüm sergilemesine neden oluyor. Pandeminin görece olarak diğer Avrupa ülkelerinden daha kontrol altında gözüktüğü Almanya, ulusal karantinayı 19 Nisan’a kadar uzattı. Koronavirüs pandemisi kaynaklı endişelerin daha da derinleşmesi durumunda doların global bazda güç kazanması beklenebilir.

 

 

XAUUSD…Altının Ons Fiyatı 1600 $’a Yöneldi… ABD koronavirüs pandemisinin merkez üssü haline geldikten sonra altın fiyatlarındaki yön arayışı sürdürüyor. Dünya genelinde vaka sayısı 860 bine ulaşırken, aşının henüz bulunamamış olması belirsizliği de beraberinde getiriyor. Belirsizliğin ve merkez bankalarından gelen parasal genişleme operasyonlarının güvenli liman altına fiyatlarına destek sağladığını

 

 

GLDGR… Dolar TL Kurundaki Yükselişten Destek Buldu… Gram altın, altının ons fiyatının 1600 $’ın altına gerilemesine rağmen, Dolar TL kurundaki yükselişten destek buluyor. Gram altın yeni işlem gününün ilk saatlerinde 340 TL’den işlem görüyor.

 

 

BRENT…Çin Devlet Rezervi İçin Petrol Satın Alacak… Rusya ile Suudi Arabistan arasında petrol üretim miktarı konusunda anlaşmaya varılamamış olması fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı kuruyor. Rus yetkililer arz fazlası ortamında Rusya’nın ek bir petrol üretimi planlamadığı açıklamasına rağmen Suudi Arabistan petrol fiyatları üzerinden Rusya’yı köşeye sıkıştırma konusunda kararlı gözüküyor. Trump’ın bütün arabuluculuk çabaları Suudi Arabistan kanadında karşılık bulmuyor. Yeni işlem gününde Çin’in devlet rezervleri için petrol satın almaya başlayacağı haberi brent petrolün varil fiyatını 26 $’a taşıdı.

 

 

S&P500…Koronavirüs Pandemisinin Reel Ekonomiye Yansımaları Değerlendiriliyor… Trump’ın koronavirüs (Covid-19) pandemisi konusunda piyasaları tedirgin eden açıklamaları ve yatırımcıların reel ekonomiye olası etkilerini değerlendirmesiyle birlikte ABD hisse senedi piyasaları sert bir şekilde geriledi. S&P500 endeksi spot piyasanın açılmasıyla birlikte 2500 puanın üzerinde denge arayışına girse de, henüz en kötünün geride kalmadığı ve pandeminin reel ekonomiye yansımalarının tahmin edilenden uzun süreceği kaygısı ağır bastı.

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı