news-details

BIST100 Endeksi yukarı yöndeki yolculuğuna devam edebilir mi?

Geçtiğimiz hafta Cuma gününe yatay pozitif başlangıç yaptıktan sonra endeks gün içinde gelen alımların etkisi ile 13 Mart tarihinden bu yana en yüksek seviyeye çıktı. 97.482 seviyesini test eden BIST100, günü 96.471 puanla %0,66 yukarıda tamamladı. Günlük işlem hacmi ise 11,4 milyar TL seviyesinde oluştu. Cuma akşamı ani bir karar ile 31 ilde 48 saat boyunca sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Türkiye’de vaka görülmeye başladığından bu yana bu karar beklentiler içerisinde yer almasından ötürü, gelen karar sonrasında kur cephesinde önemli bir hareket izlenmedi. Dün akşam saatlerinde siyaset cephesindeki sıcak gelişmeler sonrasında BDDK’nın swap hamlesi takip edildi. BDDK, yurt dışı yerleşiklerle vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri işlemler için özkaynakların %10 sınırını, %1 seviyesine düşürdü. Bu kararın ardından bu sabah TL varlık fiyatlamalarına bakıldığında oynaklığın stabil kaldığı görülüyor. Yurtdışı yerleşikler ile olan TL sınırlaması, içeride tahvil ve endeks gibi fiyatlamalarda satışa neden olabilir. Diğer yandan bugün seans açılışında şubat ayı sanayi üretimi ve cari işlemler dengesi verisi takip edilecek. Ayrıca veri takviminin yanı sıra haber başlıkları da yakından izlenecek.

Yurtdışında ise bazı Avrupa ve Asya ülkeleri Paskalya nedeniyle tatil. Bu sabah endeks fiyatlamalarında, OPEC ve coronavirüsüne dair tablonun fiyatlandığı görülüyor. Geçtiğimiz hafta ABD’den ikinci bir teşvik planının gelme ihtimali ile pozitif seyreden küresel endekslerin tatil sürecinin yaklaşması ile realize olduğunu gördük. Bu hafta içerisinde IMF ve G20 görüşmeleri, Avrupa ve ABD’den gelecek olan 1Ç şirket bilançoları fiyatlamalar üzerinde etkili olması bekleniyor. Diğer yandan dün akşam olağanüstü şekilde toplanan OPEC+ yöneticilerinden kademeli şekilde mayıs ve sonrasında devam edecek şekilde üretim kısıntı kararı alındı. Bu sabah Asya piyasalarında özellikle üretim kesintisi ile bir miktar satış kendini gösterirken, vadeliler kanadında karışık bir seyir takip ediliyor. Petrol fiyatlarında bu sabah %5’e yakın primler kesinti kararı ile kendini gösteriyor. Bunun yanı sıra coronavirüs vakasında ABD’deki tablo giderek artıyor. Bu durum merkez üssü konumuna getirirken, henüz tedavi ve aşı gibi çalışmaların bulunmayışı ekonomik tahminlerde baskı ve faaliyetlerin yeniden başlama sürecine sekte vuruyor. Bu nedenle salgındaki tablo yakından takip ediliyor.

BIST100 Endeksinde yukarı yöndeki yolculuğuna devam edebilir mi?

 

Manşette Öne Çıkanlar

·         Beyaz Saray ekonomi danışmanı Kudlow, koronavirüs salgınının etkilerini düzeltmek için hazırlanan program çerçevesinde 661 bin  küçük işletme için 168 milyar dolar kredinin onaylandığını bildirdi.

·         AB Komisyonu, Çin, Endonozya ve Tayvan'dan paslanmaz çelik  ürünleri ithalatına geçici anti-damping vergileri getirdi.

·         BDDK, Bankaların, yurt dışı yerleşiklerle vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri işlemler için özkaynakların %10’u nispetinde belirenmiş olan sınırlamanın, %1 olarak yeniden belirlenmesine karar verildi.

·         Moody's, Türkiye’nin not görüşlerinin, büyük ve çeşitlendirilmiş ekonomi ile artan dış kırılganlığı ve politika etkinliğinde, kurumsal güçte süren erezyon arasında dengeyi yansıttığını bildirdi.

·         Suudi Arabistan, anlaşma gereğince Nisan'da 12,3 milyon varil/gün petrol pompalayacak. Ancak OPEC+ üretim kısıntısında Suudi Arabistan'ın cari üretim seviyesi 11 milyon olarak alındı. 12,3 milyon baz alındığında Suudi Arabistan'ın üretim kısıntısı 2,5 milyon değil 3,8 milyon varil/gün olacak.

·         OPEC ve Rusya, petrol fiyatlarını desteklemek için tarihin en büyük üretim kısıntısına girilmesini onayladı ve günlük petrol üretimlerini Mayıs ve Haziran aylarında 9,7  milyon varil/gün kısmayı kabul etti.

·         Türkiye ocak ayı işsizlik oranı %13,8 olarak gerçekleşti.

·         TSİ 10.00’da Şubat ayı cari işlemler dengesi ve sanayi üretim verisinin açıklanması bekleniyor.

·         Türkiye, ABD dahil olmak üzere bazı G20 ülkeleriyle swap hattını görüştüğü bilgisi basında yer aldı. (Bloomberg HT)

·         Borsa İstanbul’da bugün yatay negatif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı