news-details

Gözler Moskova’da olacak

BIST100…Gözler Moskova’da Olacak…Jeopolitik riskler ve koronavirüs salgını kaynaklı endişeler gündemdeki canlılığını koruyor. Bugün piyasada gözler Putin ve Erdoğan’ın gerçekleştireceği zirvede olacak. Zirvede İdlib konusunda nasıl bir yol izleneceği ve liderlerden gelecek mesajlar piyasaların radarında olacak. Türkiye İdlib mutabakatı çerçevesinde acil ateşkes talebiyle masaya oturacak. Zirveye yönelik olumlu beklentiler TL varlıklara destek oluyor. Küresel hisse senedi piyasalarında risk iştahı nispeten olumlu seyrederken, TL varlıklar jeopolitik risklerin yarattığı baskı altında karışık bir görünüm sergiliyor. Dün güne görüşmeye yönelik olumlu beklentilerle yükselişle başlayan BIST100 endeksi 1300 puan yükseldikten sonra gelen kar satışlarının etkisiyle geri çekildi ve günü %0.38 değer kaybıyla 110,785 puandan tamamladı.

USDTRY…TL Varlıklar Toparlanmaya Çabalıyor…FED’in sürpriz faiz kararı sonrasında dolar karşısında en fazla değer kazanan gelişen para birimi olan TL, Salı günü 6.16 seviyelerinden 6.03 seviyelerine kadar gerilemişti. TL güne dolar karşısında sınırlı bir değer kaybıyla başladı. Moskova’da gerçekleştirilecek Putin Erdoğan görüşmesine yönelik olumlu beklentiler TL varlıklara destek olsa da piyasalar temkinli duruşunu koruyor. Dolar TL kuru 6.08 seviyelerinde dengelenme çabası içerisinde.

EURTRY...Euro TL Kuru Dengelenme Arayışında…Euro global bazda değer kaybederken, TL Euro karşısındaki kayıplarını telafi etme çabası içerisinde. Dün 6.75 seviyelerine kadar gerileyen kur sabah saatlerinde yatay seyrediyor.

EURUSD...FED’in koronavirüs salgınının etkisinden sıyrılabilmek adına politika faizini 50 baz puan indirerek %1-1.25 seviyesine çekmesi sonrasında gözler Avrupa Merkez Bankası’na çevrildi. 12 Mart’ta gerçekleştirilecek para politikası kurulu toplantısı öncesinde faiz indirimi beklentileri yoğunlaştı. Avrupa Birliği Fransa ve İtalya’nın virüs salgını nedeniyle resesyona girebileceği uyarısında bulundu. İtalya’daki okulların Mart ayının ortasına kadar tatil edilebileceği haberiyle birlikte Euro Dolar paritesi 1.1150 seviyesinin altındaki aşağı yönlü hareketini güçlendirdi. ADP Tarım Dışı istihdam verisi beklentilerin üzerinde gelirken, ABD’deki istihdam piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğini teyit etti.

XAUUSD...Altının ons fiyatı FED’in olağanüstü toplantısında aldığı faiz indirimi kararının ardından yükselişini sürdürdü. Koronavirüs salgını küresel piyasaları tedirgin etmeye devam ederken, altın fiyatları güvenli liman talebinden ve merkez bankalarının güvercin mesajlarından destek buluyor. ABD Kongresi ve IMF koronavirüs salgınıyla mücadele için piyasaya destek paketi açıkladı.

 GLDGR...TL Dolar karşısında değer kazanma çabası içerisindeyken gram altın fiyatları ons fiyatındaki yükselişten destek buluyor. Yeni işlem gününün ilk saatlerinde 320 TL seviyelerinde işlem görüyor.

BRENT...OPEC’in Viyana’da düzenleyeceği toplantısı öncesinde petrol arzının kısılacağına yönelik beklentiler brent petrolün varil fiyatına yukarı yönlü destek sağlıyor. OPEC zirvesi öncesinde Rusya ile Suudi Arabistan arasındaki petrol arzı kısıntısı konusundaki anlaşmazlık henüz giderilemedi.

 S&P500...Koronavirüs salgının küresel piyasalarda etkilerini göstermeye başlaması ve aşağı yönlü risk oluşturması sebebiyle FED Salı günü olağanüstü toplanarak 50 baz puan faiz indirimine gitti. Hisse senedi piyasaları bu gelişmenin üzerine alıcılı bir görünüm sergiledi.

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı