news-details

Önlemler artırılıyor

ABD Başkanı Trump, yeni koronavirüs salgınıyla mücadele için 15 günlük eylem planı açıkladı. İlginç bir şekilde resmi yasak getirilmedi, vatandaşlara tavsiyeler verildi. Ancak bir laf etti ki piyasalar korktu: salgının tamamen kontrol altına alınmasının Temmuz veya Ağustos aylarını bulabileceğini ve resesyon olabileceğini söyledi. Yani “5 ay sürebilir” dedi.

Dün, Dow Jones Endeksi yaklaşık 3000 puan değer kaybetti ve % 12.93 azalışla 20188 puana geriledi. S&P500 % 11.98, Nasdaq %12.32 düştü. Endeksler 1987'de yaşanan "kara pazartesi"nden bu yana kaydedilen en büyük kaybını yaşadı. Gerçi Rusya'nın üretimi artırma kararı sonrasında Suudi Arabistan'ın petrolü iskontolu satma ve üretimi artırma kararı ile piyasalar geçen hafta pazartesi günü de yeni bir kara pazartesi yaşanmıştı.

BIST 100 endeksi, dünü % 8.07 düşüşle 87,888 puandan kapattı. En çok değer kaybeden endeks % 9.94 kayıpla Ulaştırma Endeksi oldu. Pay piyasası işlem hacmi ise 7.7 milyar TL ile son zamanların en düşük hacmi oldu. BIST, bugünden itibaren yukarı yönlü % 5 devre kesiciyi kaldırdı.

Avrupa’da; İtalya ve İspanya’nın ardından Fransa karantinaya girerken İsviçre, Norveç, Macaristan önlemlerini artırdı. İngiltere ve Hollanda ise genel yayılıma uygun hareket edeceklerini açıkladı.

Türkiye’de Sağlık bakanı açıklamasına göre vaka sayısı 47 olurken İçişleri Bakanlığı kararı ile tiyatro, sinema, gösteri merkezi, nişan-düğün salonu, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi gibi umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin faaliyetleri geçici olarak durduruldu, Diyanet İşlerinin kararı ile Cuma ve vakit namazlarının camilerde cemaatle birlikte kılınmasına geçici olarak ara verildi.

Bu sabah asya borsalarında toparlanmalar görülürken ABD Endeks futureları da artı seyrediyor.

STRATEJI

 BIST100 Endeksi yoğun veri gündemi ile destekleri kırdı. Artık, 92 bin ana direnç olarak izlenebilir.

Kaynak: Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı