news-details

Piyasalar risklere rağmen direncini koruyor

Korona virüsün yayılma hızı ve jeopolitik riskler nedeniyle risk iştahının sıklıkla değiştiği haftada dalgalı bir performans izleyen küresel piyasalar geri çekilmeleri direnç bölgelerinin üzerinde karşılayarak yukarı yönlü hareket etme isteğini ise net bir şekilde ortaya koyuyor.  Haftanın son işlem gününe girerken risk unsurları geçerliliğini korusa da büyük resimde anlamlı bir değişim görmeyi beklemiyoruz. Bugün Haziran ayı beklenti anketi dışında önemli bir gündem maddesi ise bulunmuyor. Ankette enflasyon beklentilerinin yanında gelecek haftaki PPK toplantısı öncesinde özellikle politika faizine ilişkin tahminlerin ne yönde değiştiğini takip edeceğiz.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul önemli bir direnci daha geride bıraktı. Hafta içinde zorlandığı 111 bin seviyesini aştıktan sonra güç kazanan BIST-100 endeksi bu seviyenin belirgin şekilde üzerinde oldukça güçlü bir kapanış yaptı. Önemli bir direncin aşılması ve kazanılan momentum uzun zamandır dirençli bir görünüm çizen endekste yukarı yönlü eğilimin ivme kazanmasını sağlıyor. Yurtdışında baskı oluştuğu dönemlerde bile direncini koruyan endekste teknik görünümü kuvvetli bulmaya devam ederken 113 bin ara direnç olmak üzere 115 bin seviyesini bir sonraki hedef olarak görüyoruz.

EUR/USD 1,12’nin üzerindeki seyrini sürdürüyor. Korona virüs vakalarında yaşanan artışın dolar tercihini ön plana çıkarması paritenin son dönem zirvesinden giderek uzaklaşmasına neden oluyor. Diğer taraftan ABD’den gelen makroekonomik verilerin Euro Bölgesi’ne kıyasla çok daha iyimser bir tablo çizmesi de EUR/USD üzerinde baskı oluşturan nedenlerden biri olarak çalışıyor. Bu kapsamda paritenin son birkaç gündür 1,12’ye doğru geri çekilme eğilimi sergilediğini görüyoruz. Bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda parite üzerindeki baskının artmasını bekleriz.

USD/TL 6,85’in üzerindeki seyrini sürdürüyor. Küresel risk iştahının artış gösterdiği dönemlerde bile değer kazanmakta zorlanan TL, hafta başından bu yana geçen süre zarfında dolar karşısında önemli bir varlık gösteremeyen gelişmekte olan ülke para birimlerinden biri oldu. Paritenin geri çekilmesinin yanında dolar endeksinin destek buluyor oluşu TL açısından şartları zorlaştırırken özellikle 6,86’nın aşılması durumunda yukarı yönlü hareket etme eğiliminin destek bulması şaşırtıcı olmayacaktır. 

Ons altın destek bölgesinde tutunmaya gayret ediyor. Dolar endeksinin 97 seviyesinin üzerinde taban oluşturmaya başlaması altının destek bulmasını zorlaştırırken korona virüsün artış göstermesinin ekonomideki toparlanma sürecine gölge düşürmesi şimdilik ciddi bir baskı oluşmasına izin vermiyor. Bu kapsamda ons altın 1720 doların üzerinde tutunmaya devam ederken yukarı yönlü denemelerin ise sonuç vermediğini görüyoruz. Teknik görünümde henüz anlamlı bir değişim görmemekle birlikte 1720 doların aşağı yönlü kırılması halinde risklerin artacağını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Yukarıda ise 1745 ciddi bir direnç olarak kalmaya devam ediyor.

 

Kaynak ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı