news-details

CHP'li Açıkel: "AKP'nin Suriyelilere dair son uygulamaları, AKP-MHP tabanındaki rahatsızlığı yatıştırma amaçlı"

"AKP'nin son günlerdeki Suriyeli sığınmacılara dönük uygulamaları, özellikle AKP-MHP tabanındaki rahatsızlığı yatıştırma amacı taşıyor. AKP, tabanlarındaki hoşnutsuzluğu yatıştırmak için ellerinde bir çözüm politikası varmış gibi davranıyor. OysaSuriyeli sığınmacı sorunu, AKP'nin akıldışı dış politika uygulamaları yüzünden kaynama noktasına ulaşmak üzere ve AKP yönetimi kontrolsüz hamasi siyasetine başka biçimlerde devam ediyor.

Suriyeli sığınmacıların bir rezerv olarak görülmesi nedeniyle tırmanışa geçen kayıt dışı istihdam, asgari ücretin bile altında çalıştırma ve çocuk işçi ayıbı, işsiz ve yoksul yurttaşlarımızı olumsuz etkiliyor, AKP'nin bu konularda, emek istismarcılığını müsamaha eden yaklaşımı yüzünden, özellikle yoksul emekçiler, işsizler ve esnaf, Suriyeli sığınmacılarla ciddi sorunlar yaşamaya başladı. AKP'nin akılcılıktan uzak ve hamasi Suriye ve Suriyeli sığınmacı politikası, sorunları derinleştiriyor. Yaşanan durum AKP'nin, Suriyelileri sığınmacıları çağırırken de şimdi de bir politikası olmadığını, daha da kötüsü geçmişteki hatalarından dersler almadığını gösteriyor. AKP'li yetkililerin Suriyeli Sığınmacıların Avrupa'ya gönderilmesi halinde Avrupa'daki hiçbir hükümetin 6 ay dahi dayanamayacağını söylediği bir ortamda, şu an ortaya koyduğu tutarsız politikalar bizim tespitlerimizi maalesef doğruluyor.

AKP, Türkiye'yi akıldışı politikalarıyla Ortadoğu ve Ortaasyalı mültecilerin Avrupa'ya geçişini engellemeye çalışan, Avrupa'nın kapısındaki en büyük 'mülteci kampına' dönüştürüyor. Sığınmacıları da kendi yurttaşlarını da mağdur eden büyük bir 'tampon bölge' yaratıyor.

'Harcanan Para İle Halep ve Yıkılan Kentler Yeniden İnşa Edilebilir, Geri Dönüşe Zemin Hazırlanabilirdi'

Suriyeli sığınmacılar için AKP, bugüne kadar 40 milyar dolara yakın bir kaynağın harcandığını en üst ağızdan defalarca açıkladı. Harcanan bu paralar -akılcı ve saydam biçimde kullanılmış olsaydı-, ne sığınmacılar bu kadar zor durumda olurdu, ne de yurttaşlarımızla bu kadar çatışma çıkardı. Dahası 40 milyar dolar ile Halep ve yıkılan tüm kentler yeniden inşa edilebilir ve geri dönüşe zemin hazırlanabilirdi.

Hatay başta olmak üzere Gaziantep, Urfa, Kilis, Adana ve Mersin'deki Suriyeli sığınmacıların çoğunun, Suriye sınırına yakın kentlerden geldiğini düşündüğünüzde, Suriye'de barış sağlandığında çözümün çok da zor olmadığını görebiliriz. CHP olarak, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun formüle ettiği, Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı ile birlikte başta Suriye politikası olmak üzere tüm Ortadoğu politikasının barışçıl temellerde yeniden ele alınması gerektiğini düşünüyoruz.

'Çözüm İçin Adres CHP'

AKP'nin hamasi ve maceracı dış politikasından uzaklaşılmadığı sürece bu sorun, bir kangrene ve gerilimlere sebep olabilecektir. Türkiye bir an önce Beşşar Esad hükümetiyle temasa geçerek orta ve uzun vadede Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü için politikalar hazırlamalıdır. Esad yönetimi ile işbirliğine gidilmesi ile sığınmacı sorunu da uluslararası mutabakat ve yeniden yerleştirme politikası ile çözülecektir. Suriyeli Sığınmacılar sorununu, çözülemez bir sorun olarak kabul etmek ve artık sürdürülemez hale gelen bu 'fiili durumu' normalleştirmeye çalışmak doğru değildir. Kayıt dışı istihdam, yoğun emek sömürüsü, çocuk işçiliği ve çocuk evliliklerine ve kadın istismarlarına dönüşen sığınmacı sorununun, normalleştirilmeye çalışılması doğru değil.

Sığınmacı sorununun çözümü, hukuka ve insan onuruna yakışır bir biçimde yerinde yani Suriye'de barış yoluyla çözümdür. Sorunun başından itibaren, çözüm için bütünlükçü ve sürdürülebilir politikalara sahip tek siyasi parti Cumhuriyet Halk Partisi'dir."



CHP Basın Birimi