news-details

Türkiye’den 100 Milyar Lira Destek

18 Mart 2020, petrol başta olmak üzere emtiaların çöktüğü gün olarak tarihe geçebilir. Zira Brent petrol %13 düşerek 25 dolara indi. Bakır %8, platin % 7, nikel % 5, gümüş % 4, altın % 2 düştü. Tabi emtilar düşünce o emtialara bağlı ülkelerin paraları ve borsaları da ciddi kayıp yaşadı. Örneğin Rus rublesi %7 değer kaybederek dolar karsısında 80'e yükseldi.

 

Dolara yönelik global talep artışı olacağını öngören FED, büyük merkez bankaları ile swap anlaşmasını genişletmişti. Ancak dolar endeksi dün yıllar sonra 100.0 seviyesini geçti. Günlük % 1.5 değer kazanan dolar endeksi ile beraber diğer ülkelerin paralarının da kaybettiği net olarak görülmekte. Avrupa'daki gelişmekte olan ülkelerden Cek Korunası %2.5, Polonya Zlotisi % 2.7, Macar Forinti % 3.2 değer kaybederken TL % 1.5 değer kaybı yaşayarak 6.49'a yükseldi.

 

Borsalar da bu süreçte düşmeye devam ediyor. BIST 100 endeksi, dünü % 1.38 düşüşle, 85,576 puandan kapattı. ABD’de Endeksler dün % 4-5 değer kaybettikten sonra bu sabah futurelarda kayıpların devam ettiği görülüyor. Benzer şekilde dolara talebin devamıyla dolar endeksinin 101.3 seviyesine çıktığı dikkat çekiyor.

 

Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre Türkiye’deki vaka sayısı 191olurken, Türkiye’nin 21 maddelik Ekonomik İstikrar Kalkanı adı verilen destek paketi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. 100 milyar TL büyüklüğe sahip desteklerde risk oranı yüksek olan yaşlılara özel ciddi tedbirler alınırken, virüsten etkilenen sektörlere; kredilerde, vergilerde erteleme imkanı getiriliyor. Dün Türkiye ile beraber Polonya, Kanada gibi ülkelerin de destek paketleri açıkladığını ekleyelim.

 

STRATEJI

BIST100 Endeksi yoğun veri gündemi ile destekleri kırdı.  Geçen günkü en düşük 82 bin seviyesinin ana destek olarak izlenebileceği görüşündeyiz.

Kaynak: Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı