news-details

Küresel Piyasalar

  
ABD’de fiyatlamalar: Politika önlemlerinin desteğiyle S&P 500 de haftalık getiri %12’ye ulaştı 

Dün ABD piyasaları, beklentinin üzerinde gelen haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin salgının makroekonomik etkilerini hissettirmesi karşısında, Fed’in KOBİ ve yerel yönetimlere destek sağlamak için 2,3 trilyon dolarlık paket açıklaması ile alıcılı seyir izledi. Bu programla 10 bin çalışana kadar olan şirketlere 4 yıl vadeli kredi için bankalar ile birlikte çalışacak olan Fed, eyaletlerden doğrudan tahvil alacak ve reel ekonomiden 600 milyar dolara varan kredi alımı  yapacak. Banka, reel ekonomiden kredi alımı için ABD Hazinesi'nin kendisine tahsis ettiği 75 milyar dolar sermaye desteğini kullanacak. S&P 500 ve Dow Jones %1’ü aşan kazançlarla sırasıyla 2.789,82 ve 23.719,37 seviyelerinden kapanış yaptı. Nasdaq endeksi de daha ılımlı olarak %0,77 yükselişle 8.153,58 puan seviyesine yükseldi. Haftalık bazda bakıldığında, S&P 500  endeksi %12,1 yükselişle 1974’ten bu yana en yüksek haftalık getirisini sağladı. Sektörler tarafında, güçlenen risk iştahı öncülüğünde ABD tahvil faizlerinde görülen yükseliş ışığında bankacılık sektörü hisseleri %5 artışla en iyi performans gösteren sektör olarak öne çıktı. 

Asya’da fiyatlamalar: OPEC+ toplantısının ardından devam eden belirsizliklerle karışık seyir izliyor 

Bu sabah açık olan Asya piyasaları, OPEC+ toplantısında Meksika’nın payına düşen arz kısıntısını yapmaya karşı çıkmasının toplantıyı sonuçsuz bırakması sonrası karışık seyir izliyor. Shangai endeksi %0,64 düşüş kaydederken, KOSPI endeksi %0,71 yükseliyor. Taiwan Weighted endeksi de 0,17 artıda.  

Avrupa’da fiyatlamalar: Fed’in yeni destek paketi ile artan iyimserlik eşliğinde artıda kapandı

Dün Avrupa piyasalarında, 6,6 milyon seviyesinde artış kaydeden haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin ardından, Fed’in yerel yönetimler ile KOBİ'ler için 2,3 trilyon dolar büyüklüğünde destek açıklaması sonrası küresel piyasalarda pekişen iyimserlikle alıcılı seyir izledi. FTSE 100 endeksi %3,93 yükselirken,DAX endeksi %2,24 kapandı. CAC 40 endeksi %1,44 artış kaydetti. Genel olarak tüm sektör hisselerinin pozitif seyir izlediği günde, seyahat sektörü hisseleri %3 yükselişle en çok artanların başında geldi.  


Kaynak:Halk Yatrırm
Hibya Haber Ajansı