news-details

Haftanın son işlem gününde veri akışı yoğun

Yurtiçinde sanayi üretimi ve cari işlemler dengesinin açıklanacağı günde yurtdışında ise Euro Bölgesi GSYH verisi ile ABD perakende satışlar ve sanayi üretimi rakamları izlenecek. Bu sabah açıklanan Çin sanayi üretimi ve perakende satışlar rakamlarının beklentileri karşılayamaması ise dikkat çekti.

 

Foreks anketine göre arındırılmamış sanayi üretiminin yıllık bazda %3 civarında artış göstermesi bekleniyor. Cari işlemler dengesinde ise yaklaşık 3 milyar dolarlık açık verilmesi bekleniyor. Beklentilere paralel bir rakam oluşması durumunda 8,2 milyar dolar seviyesinde bulunan 12 aylık açık 11 milyar doları aşacak. Cari açıkta yıl sonu ortalama beklentisi ise 17 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Yurtdışında ise bugün ABD perakende satışlar rakamının çizeceği tablonun öne çıkacağını düşünüyoruz. Perakende satışlar özellikle son iki aydaki belirgin toparlanma ile Şubat ayındaki seviyesine oldukça yaklaşmış durumda. Ancak teşvik paketinde ilerleme sağlanamaması ve virüsün ABD’de artış göstermeye devam etmesi sonraki aylar için parlak bir tablo ortaya koymuyor. Bu noktada perakende satışların arka arkaya güçlü artışların ardından Temmuz ayında sadece %2 civarında büyümesi bekleniyor.

BEKLENTİLERİMİZ

 

Borsa İstanbul küresel durgunluğa takıldı. Son dönemdeki sert değer kayıplarının ardından haftaya güçlü bir başlangıç yapan BIST-100 endeksinde momentum hafta sonuna yaklaşırken küresel durgunluğun da etkisiyle ivme kaybetmiş durumda. Ancak yukarı yönlü eğilimde şimdilik ciddi bir bozulma olduğunu söylemek zor. Bu noktada 200 günlük hareketli ortalanın üzerinde kalındıkça yukarı yönlü denemelerin sürdüğünü görebiliriz. Özellikle 1120 seviyesinin üzerinde kapanış yapılması bu açıdan pozitif bir sinyal olacaktır. Öte yandan 7 Ağustos ile biten haftada yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi portföyü 567 milyon dolar azaldı. Bu rakam geri çekilmenin 7 haftadır devam ettiği anlamına geliyor.

 

Teknik Analizde Öne Çıkanlar

Hisse

RSI

Momentum

MACD

PSAR

ENKAI

AL

AL

AL

AL

MAVI

AL

AL

AL

AL

 

 

EUR/USD 1,1800’in üzerinde tutunuyor. Paritenin seyri açısından haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi GSYH rakamının yanında ABD’den gelecek olan perakende satışlar rakamını takip edeceğiz. Geride bıraktığımız iki ayda oldukça güçlü bir performans sergileyen perakende satışların ortaya koyacağı performansın paritenin haftalık kapanışında belirleyici olacağını düşünüyoruz. ABD’den gelen veriler ise toparlanma sinyalleri vermeye devam ediyor. Bu noktada, dün açıklanan ve 1,15 milyon kişi olması beklenen haftalık işsizlik maaşı başvurularının 963 bin kişi olması dikkat çekti. Önceki haftaya kıyasla 228 bin kişi geri çekilmeye işaret eden rakam Mart ayı sonundan bu yana da en düşük seviye olması bakımından oldukça dikkat çekici.

TL’de zayıflık sürüyor. USD/TL 7,30’un üzerindeki seyrini sürdürürken volatilitenin yüksek kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Haftalık repo ihalelerine ara veren TCMB ise dün geleneksel yöntemle 20 milyar TL tutarlı bir ay vadeli repo ihalesi açtı. İhalede ortalama faiz %10,96 olarak gerçekleşti. Politika faizinin belirgin şekilde üzerinde gerçekleşen bu rakam piyasanın daha fazla sıkılaştırma beklediğini de teyit eder nitelikte. Öte yandan dün açıklanan rakamlara göre Merkez Bankası net uluslararası rezervleri 7 Ağustos itibariyle 27,6 milyar dolar oldu. Önceki hafta rezervler 26,5 miyar dolar seviyesinde bulunuyordu.

Ons altın güç toplamaya çalışıyor. Dolar endeksinin dün kalıcı olmasa da 93 seviyesinin altına sarkması ile birlikte ons altının 1950 doların üzerini test etmeye başladığını görüyoruz. Teknik açıdan bakıldığında özellikle 1960 doların aşılması durumunda yukarı yönlü hareket etme eğiliminin bir miktar daha güç kazanabileceğini söylemek mümkün. Bugün verilerin ortaya koyacağı tablo da altının seyri açısından önem taşıyor. Bu noktada, dün ABD haftalık işsizlik maaşı başvurularının son dört ayın en düşük seviyesine gerilemesinin altın fiyatları üzerinde önemli bir baskı oluşturmadığını gördük. Bugün açıklanacak olan ve son iki ayda oldukça güçlü bir performans sergileyen perakende satışların etki derecesinin biraz daha yüksek olabileceğini tahmin ediyoruz.

Kaynak ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı